Z czym podać zupę pomidorową? Zazwyczaj pojawia się ona na stołach w towarzystwie ryżu lub makaronu, ale to wersja z kluseczkami jest prawdziwym hitem. Jeśli jeszcze nie jadłeś pomidorówki w takiej wersji, koniecznie spróbuj, a pokochasz ten smak i nie wrócisz już do gęstej papki z ryżem. Ważne jest tylko to, aby przygotować kluseczki według sprawdzonego przepisu, a ten znajdziesz poniżej.

Jak zrobić kluski kładzione?

Jeśli klasyczna zupa pomidorowa z makaronem już ci się przejadła, przygotuj proste kluseczki z kaszy manny, jajka, śmietany i masła. Do tej podstawowej "czwórki" wystarczy dorzucić jeszcze tylko trochę soli do smaku i najlepsze ciasto na kluski jest gotowe. Trzeba jednak pamiętać, aby zachować odpowiednie proporcje wszystkich składników, a przed formowaniem kluseczek odstawić masę na około 30 minut, aby kasza napęczniała. To bardzo ważne, bo tylko wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba i nic się nie rozpadnie. 

Prosty przepis na zupę pomidorową z kluskami

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 4 szt. pieprzu ziarnistego,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • śmietanka kremówka do zabielenia,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

na kluski kładzione:

  • pół szklanki suchej kaszy manny,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i seler obierz, a cebulę przekrój na pół i opal nad ogniem. Wszystkie warzywa włóż do dużego garnka, dodaj udka z kurczaka i zalej całość zimną wodą tak, aby przykryła składniki. Dorzuć też rozkrojone na pół ząbki czosnku oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, a następnie gotuj bulion na małej mocy palnika.
  2. Po około godzinie gotowania wyjmij udka z kurczaka oraz wszystkie warzywa, a czysty bulion dopraw koncentratem pomidorowym, cukrem i solą. Zabiel całość śmietanką i ponownie zagotuj.
  3. W misce wymieszaj jajko z masłem na gładką masę, a następnie dodaj do tego śmietanę i sól. Na koniec wsyp kaszę mannę i połącz całość na jednolitą masę. Gotowe ciasto na kluseczki odstaw na około 30 minut, aby kasza napęczniała. 
  4. W drugim garnku zagotuj wodę z solą. Ciasto na kluski nabieraj łyżką, a potem wrzucaj na wrzątek niewielkie kluseczki. Kluski kładzione gotuj przez około 5 minut od momentu wypłynięcia i podawaj je do gotowe zupy pomidorowej.