Borówki amerykańskie szturmem podbiły polskie podniebienia. Jeszcze kilkanaście lat temu mało kto znał ich smak, dziś nie ma już chyba marketu, warzywniaka czy nawet zwykłego, osiedlowego sklepu spożywczego, który nie miałby ich w swojej ofercie, zwłaszcza w sezonie, czyli po prostu latem.

Mało tego – borówka amerykańska całkiem nieźle znosi polski klimat i wiele osób cieszy się świeżymi jej owocami z własnych, przydomowych krzaczków.

Jakie ciasto zrobić z borówkami amerykańskimi?

Borówki w postaci surowej smakują oczywiście najlepiej, ale Polacy nie byliby sobą, gdyby nie poszukali dla nich miejsca także w przetworach i wypiekach. Takich choćby jak ciasto ucierane na jogurcie pod kruszonką, które śmiało może konkurować z tradycyjnym ciastem z jagodami czy innymi owocami podobnego rodzaju.

Nie wymaga ono dużego nakładu pracy, a ponadto praktycznie nie da się go zepsuć. Dlatego śmiało możesz zaanagażować do jego przygotowania swoje dzieci, które na pewno z powodzeniem wykonają za ciebie większość pracy.

Przepis na ciasto jogurtowe z borówkami pod kruszonką

Składniki:

  • 400 g borówek amerykańskich
  • Odrobina mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
  • 160 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 240 g mąki (1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g masła 
  • 130 g mąki
  • 60 g cukru

Przygotowanie:

  1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  2. Następnie dodaj jajka, jogurt i pozostałe suche składniki.
  3. Mieszaj mikserem do momentu połączenia składników do postaci gładkiej masy.
  4. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm.
  5. Wysmaruj tortownicę tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wlej ciasto do foremki.
  7. Obtocz umyte borówki w mące ziemniaczanej. Skrobia sprawi, że owoce nie „utoną” w cieście podczas pieczenia.
  8. Delikatnie wysyp borówki na powierzchni ciasta. 
  9. Przygotuj kruszonkę. Roztop masło, dodaj mąkę i cukier i wymieszaj dokładnie łyżką. 
  10. Kruszonkowe grudki wysyp na wierzch ciasta i wstaw od razu do pieca rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza na ok. 50 minut, do uzyskania złotej, przypieczonej kruszonki. Gotowość ciasta sprawdź za pomocą metody suchego patyczka.
  11. Gotowe ciasto wyjmij z pieca, wyciągnij z tortownicy i ustaw na kratce do ostygnięcia.

Smacznego!