Idealnie puszyste ciasto z truskawkami, ale bez odpalania piekarnika? To możliwe, jeśli zrobisz je we frytkownicy beztłuszczowej. Składniki miksujesz w 5 minut, wsuwasz masę do urządzenia i w 30 minut masz placek, który może dorównywać nie tylko temu przyrządzonemu przez babcię, ale także cukierniczym cudom wiankom. Wypiek szczególnie poleca się na czerwiec, kiedy nikt nie ma ochoty tworzyć skomplikowanych deserów, tylko woli zmykać od razu w plener. Leciutkie ciasto truskawkowe z airfryera zrobi furorę na każdym pikniku. 

Jak piec ciasto w airfryerze?

Jeśli dotychczas w twoim domu wykorzystywało się airfryer tylko do „smażenia" frytek albo nuggetsów, to koniecznie musisz spróbować przyrządzić w nim puszyste ciasto. Dlaczego warto? Przede wszystkim to znacząco skraca czas pieczenia, nie musisz nawet czekać na rozgrzanie komory. Placek rośnie i rumieni się równomiernie, dzięki obiegowi powietrza, w związku z czym zawsze wychodzi perfekcyjnie. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach:

  • Ponieważ ciasto w airfryerze piecze się intensywniej, trzeba ustawić nieco mniejszą temperaturę niż na piekarniku. Zazwyczaj wystarczy odjąć 10–15℃
  • Dobierz odpowiednie naczynie – niezbyt duże, żeby nie przepełnić komory. Potrzebne jest miejsce na cyrkulację powietrza. Sprawdzi się mała tortownica lub silikonowa foremka.
  • Sprawdź ciasto patyczkiem około 5 minut wcześniej niż podpowiada przepis. Różne urządzenia mogą zachowywać się nieco inaczej i wypiek może być gotowy wcześniej, niż się wydaje, a nie warto go przesuszać. 

Ciasto truskawkowe z airfryera – przepis 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Wyjmij jajka wcześniej z lodówki, żeby zyskały temperaturę pokojową. Umyj i wyszypułkuj truskawki. Pokrój je na mniejsze kawałki, jeśli są duże. Roztop i przestudź masło. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  2. Utrzyj jajka z cukrem na wysokich obrotach miksera. Po kilku minutach masa zwiększy objętość, stanie się jasna i puszysta. Cienkim strumykiem wlej płynne masło, nie przerywając miksowania. 
  3. Wsyp suche składniki do masy. Wymieszaj tylko do połączenia szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki. Na wierzch wyłóż truskawki. Piecz w airfryerze ustawionym na 160℃ przez około 30 minut.

Czym udekorować puszyste ciasto truskawkowe?

Tak naprawdę nie ma potrzeby specjalnego komplikowania wypieku, zwłaszcza gdy korzystasz z przepisu z airfryera, bo zależy ci na oszczędności czasu i prostocie .Wystarczy oprószyć wystudzone ciasto z truskawkami cukrem pudrem przez drobne sitko. Biel posypki pięknie kontrastuje z soczyście czerwonymi owocami i rumianą skórką placka. Pasować będzie tutaj także szybka kruszonka do deserów, którą możesz zrobić, prażąc na patelni płatki owsiane z ulubionymi orzechami, odrobiną masła i cukru. Truskawki dobrze komponują się również z migdałami i białą czekoladą. Możesz posypać wierzch ciasta cienkimi, białymi płatkami lub skropić je słodką polewą.