To jeden z tych przepisów, które od lat robię w kółko, bo za każdym razem zachwyca, zarówno wyglądem, jak i smakiem. Puszysty, lekko wilgotny, a do tego z lekką nutą wanilii i orzeźwiającą truskawkową polewą. Idealny na letnie przyjęcia w ogrodzie albo popołudniową kawę na tarasie. Moja rodzina go uwielbia, ale prawda jest taka, że robię go głównie dla siebie, bo to moje ulubione letnie ciasto.

Jak zrobić zjawiskowy sernik z truskawkami?

Przygotowanie tego sernika to kilka etapów, ale wszystkie są proste i bezproblemowe. Najpierw robisz ciasteczkowy spód: wystarczy zmiksować ciastka i wymieszać je z masłem. Potem przychodzi czas na aksamitną masę serową, której sekret tkwi w dokładnym ubiciu białek i śmietanki. To dzięki temu sernik jest tak lekki i puszysty.

Bardzo ważne, by sernik piec w odpowiednich temperaturach i studzić powoli. To zapobiega jego opadaniu i pękaniu. Na koniec przygotowujesz szybką polewę z truskawek i robisz prostą dekorację. Dzięki temu deser jest nie tylko pyszny, ale też wygląda obłędnie.

Przepis na zjawiskowy sernik z truskawkami

Składniki

  • 150 g ciastek, np. typu digestive
  • 50 g masła
  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru,
  • 30 g cukru waniliowego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 450 g truskawek
  • 2 łyżki cukru (do polewy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do polewy)
  • 70 ml szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania

  1. Pokrusz ciastka w blenderze na drobny piasek i wymieszaj je w misce z roztopionym, ciepłym masłem.
  2. Wyłóż tortownicę (24 cm średnicy) papierem do pieczenia i podwyższ brzegi papierem. Wypełnij dno tortownicy ciasteczkową masą i lekko dociśnij. Schłódź w lodówce.
  3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na pianę, dodając stopniowo pół szklanki cukru, aż masa będzie sztywna i lśniąca.
  4. W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę na sztywno.
  5. Żółtka utrzyj w trzeciej misce z resztą cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
  6. Cały czas miksując, dodawaj do żółtek partiami twaróg, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia składników.
  7. Szpatułką delikatnie wmieszaj do masy serowej najpierw pianę z białek, potem bitą śmietanę.
  8. Wylej masę na ciasteczkowy spód, wyrównaj powierzchnię.
  9. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez 15 minut.
  10. Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 90 minut.
  11. Po upieczeniu zostaw sernik w zamkniętym piekarniku na godzinę.
  12. Studź sernik na blacie, a potem schłodź go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
  13. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na kawałki. W rondelku podgrzewaj owoce z cukrem aż puszczą sok i się zagotują.
  14. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w zimnej wodzie i wlej do truskawek. Zagotuj, aż polewa zgęstnieje.
  15. Przestudzoną polewę rozprowadź na zimnym serniku i wstaw ponownie do lodówki.
  16. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.

Smacznego!