Większość osób chciałaby piec własny chleb, ale ciągle ma obawy, czy się uda, ile to zajmuje czasu i czy będzie smakować rodzinie. Ja też należałam do tej grupy, dopóki nie wypróbowałam tego przepisu na chleb pytlowy.
Co to jest mąka pytlowa?
Mąka pytlowa, to nic innego jak mąka żytnia typ 720. Powstaje poprzez zmielenie kilka razy ziarna żyta, które następnie zostaje przesiane przez pytel. W procesie jej powstawania z ziaren żyta zostaje usunięta wierzchnia warstwa. Dzięki pełnemu przemiałowi zachowuje bogactwo witamin i minerałów, w tym m.in. witaminy z grupy B, magnez, cynk, żelazo, miedź i fosfor. Mąka pytlowa doskonałe nadaje się do wypieku chleba żytniego, często też wykorzystywana jest do przygotowania zakwasu na żur.
Chleb pytlowy - prosty przepis mieszany łyżką
Ten chleb jest bardzo prosty do wykonania. Nie trzeba wyrabiać ciasta, nie trzeba przygotowywać zakwasu. Całość robi się w misce, a jedyne co zajmuje czas, to czekanie, aż ciasto wyrośnie. Ale warto, bo efekt końcowy zachwyca chrupiącą skórką, mięciutkim środkiem i wspaniałym smakiem.
- 250 g mąki pytlowej
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 400 ml letniej wody + czubata łyżeczka miodu
- 7 g suchych drożdży
- łyżeczka soli
Przygotowanie chleba pytlowego
- Do miski wsyp wszystkie suche składniki i zamieszaj.
- W wodzie rozpuść miód i słodką mieszankę wlej do miski z suchymi składnikami.
- Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
- Keksówkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia.
- Gdy ciasto wyrośnie zamieszaj je i przełóż do blaszki. Wyrównaj górę, a wierzch wygładź łyżką porządnie zmoczoną w wodzie. Dzięki temu po wypieczeniu góra będzie mocno chrupiąca.
- Na koniec oprósz chleb z wierzchu mąką chlebową.
- Blaszkę z ciastem chlebowym odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na kolejne 10 minut.
- Po tym czasie wstaw chleb do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut, 3 razy spryskując go wodą po wierzchu w trakcie pieczenia.
- Gdy chleb zrobi się z wierzchu złocisty, będzie gotowy. Po wyjęciu z blaszki postukaj w dół bochenka. Powinien wydawać głuchy dźwięk.
- Chleb wyłóż na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.
Zobaczcie jak zrobić chleb pytlowy krok po kroku na Instagramie @smakoholiczka
źródło: Instagram @smakoholiczka

















