Ten sernik z sera z wiaderka to moje popisowe świąteczne ciasto. Robię go na kruchym spodzie, wierzch szczodrze posypuję kruszonką, a dodatkowo dodaję też kawałki pierniczków. Jeśli mam ochotę na wersję luksusową, kawałki świątecznych ciasteczek dorzucam też jeszcze do masy serowej. Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale też bardzo efektownie wygląda. To pewnie zabrzmi nieskromnie, ale jeszcze nikt nigdy nie odmówił mi dokładki apetycznego serniczka. Mój mąż kiedyś powiedział, że w skali ocen 1-10, zawsze dałby mu mocną 11-tkę, a cała rodzina chóralnie potwierdziła jego zachwyt. W tym roku na bożonarodzeniowym stole na pewno nie zabraknie tego imponującego wypieku - kto wie, może zrobię też kolejną porcję na sylwestra.

Przepis na pierniczkowy sernik z sera z wiaderka

Ja przygotowuję ten sernik zazwyczaj w blaszce o wymiarach 24x34 cm, chociaż zdarzyło mi się go robić również w dużej, okrągłej tortownicy.

Składniki:

Na kruchy spód i wierzch:

  • 200 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 g pierniczków (najlepiej w czekoladzie)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g śmietanki kremówki
  • łyżka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg i jajka wyjmij z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
  2. Najpierw przygotuj kruche ciasto. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj pokrojone zimne masło, kwaśną śmietanę, cukier do wypieków i proszek do pieczenia.
  3. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Gdy uzyskasz jednolitą masę, większą jej częścią wylep dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wykorzystaj około 2/3 ciasta, a resztę włóż do lodówki - na razie powinna się chłodzić.
  4. Kruchy spód podpiecz w 200 stopniach C przez 18-20 minut (tryb góra-dół).
  5. Podpieczony spód możesz od razu wyjąć z piekarnika, nie musisz czekać.
  6. Przygotuj masę serową. Do miski przełóż ser z wiaderka, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na średnich obrotach.
  7. Dodaj jajka i cukier wanilinowy, znowu zmiksuj - tym razem na największych obrotach. Na sam koniec powoli wmiksuj śmietankę kremówkę.
  8. Jeśli chodzi o pierniczki - albo możesz kilka wkruszyć do masy serowej, albo odłożyć wszystkie na wierzch sernika.
  9. Masę serową wylej na podpieczony spód. Wyrównaj powierzchnię.
  10. Na wierzch masy serowej pokrusz (albo zetrzyj na tarce) pozostałą część kruchego ciasta. Poukładaj też kawałki pierniczków.
  11. Piecz przez około 80 minut w 170 stopniach C. Aby sernik ładnie się upiekł, na dole piekarnika możesz ustawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. 
  12. Gdy kruszonka ładnie się zrumieni, wyłącz piekarnik. Nie wyjmuj jednak sernika, a pozostaw go jeszcze 10-15 minut w zamkniętym piekarniku. Potem możesz lekko uchylić drzwiczki.

sernik z pierniczkamiGetty/iStock, Dar1930

Dodatkowe porady

Temperatura w przypadku sernika ma ogromne znaczenie. Ten deser musi studzić się stopniowo, dlatego nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika po wyłączeniu urządzenia. Najpierw należy odczekać 10-15 minut, a dopiero potem leciutko uchylić drzwiczki. Potem warto odczekać jeszcze dłużej, aby sernik nie schłodził się zbyt szybko. Dzięki temu unikniesz nieestetycznych pęknięć. Wierzch deseru możesz dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.