Tradycyjny miodownik ma wiele warstw ciasta miodowego i kremu. Wymaga dużo pracy i czasu, którego przed świętami zwyczajnie brakuje. Dlatego decyduję się na wersję na skróty. Miodownik dla leniuszków smakuje jak klasyczny miodownik, ale składa się jedynie z 2 blatów i 1 grubej warstwy kremu. Wierzch wieńczy warstwa orzechowa, która nadaje ciastu dodatkowego smaku i świątecznego sznytu. 

Jak zrobić prosty miodownik dla leniuszków?

Z przygotowaniem deseru w tej uproszczonej wersji poradzi sobie dosłownie każdy, a chętnych do jego skosztowania na pewno nie zabraknie. Niezbędna będzie blacha do pieczenia o wymiarach 26 cm x 37 cm lub bardzo podobnych (żeby ilość składników nam wystarczyła na daną wielkość).

Mleko i masło do masy budyniowej muszą mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj, żeby wyjąć je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej. Do ciasta warto dodać cukier trzcinowy zamiast białego, dzięki temu blaty będą ciemniejsze niż zazwyczaj i apetycznie rumiane. 

Przepis na prosty miodownik, z którym poradzi sobie każdy

Składniki:

Na blaty miodowe:

  • 500 g mąki pszennej, typ 450
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 100 g miodu
  • 125 g masła
  • 1 płaska łyżka lub jedna kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 jajko

Na krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 175 g masła
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 żółtka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)

Na masę orzechową:

  • 350 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 100 g białego cukru
  • 100 g miodu

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od budyniu. Do garnka wlej 800 ml mleka i ustaw garnek na kuchence.
  2. Zagotuj mleko, pilnując, żeby nie wykipiało.
  3. Do pozostałej części mleka dodaj 2 budynie i dokładnie wymieszaj.
  4. Gdy mleko w garnku zawrze, dodaj łyżeczkę masła i zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum.
  5. Następnie dolej mleko wymieszane z proszkiem budyniowym, cały czas mieszając rózgą kuchenną.
  6. Gdy budyń w garnku zgęstnieje, podkręć płomień na kuchence i zagotuj go. Ma zabulgotać.
  7. Następnie zdejmij budyń z kuchenki i ostudź. Przykryj go szczelnie folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch.
  8. Teraz zabierz się za szykowanie ciasta miodowego. Do drugiego garnka włóż masło, cukier miód. 
  9. Garnek ustaw na kuchence i wszystko ze sobą podgrzewaj, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.
  10. Następnie odstaw garnek z masą na bok.
  11. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C w opcji góra-dół.
  12. Do miski przesiej mąkę i dodaj do niej sodę. Wymieszaj.
  13. Następnie dodaj przestudzone masło z miodem i cukrem z garnka. 
  14. Wbij jajko i wymieszaj wszystkie składniki. 
  15. Teraz zagnieć jednolite ciasto.
  16. Podziel masę na 2 równe części.
  17. Każdą z części rozwałkuj pod wymiar blaszki do pieczenia. 
  18. Tak przygotowane blaty upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 12-14 minut - ciasto musi zrumienić się z wierzchu. 
  19. Blaty po upieczeniu studź na kratce.
  20. Gdy blaty się studzą, przygotuj krem budyniowy do przełożenia ciasta.
  21. Masło utrzyj mikserem na białą, puszystą masę.
  22. Stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając ucierania.
  23. Następnie wmiksuj żółtka, dodając je kolejno.
  24. Teraz zacznij dodawać przygotowany wcześniej i ostudzony budyń. Dodawaj go po łyżce, cały czas miksując.
  25. Gotowy krem budyniowy wyłóż na blat ciasta, który będzie spodem.
  26. Następnie przykryj go drugim miodowym blatem.
  27. Na koniec przygotuj warstwę orzechową. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni.
  28. Następnie wystudź je.
  29. W garnuszku wymieszaj miód, masło i cukier, podgrzewając je na kuchence. Cukier musi całkowicie się rozpuścić.
  30. Masę przestudź, a potem dodaj do niej ostudzone orzechy. 
  31. Gotową warstwę orzechową wyłóż na wierzch miodownika i delikatnie wyrównaj. 

Prosty miodownik gotowy, ale żeby go zjeść, trzeba jeszcze odczekać ok. 12 godzin. W tym czasie miodownik musi się porządnie schłodzić w lodówce. Dzięki temu blaty idealnie zmiękną pod wpływem kremu i całość zamieni się w świąteczny przysmak. 

Takie ciasto możesz też przygotować nawet miesiąc przed świętami i zamrozić. W święta wystarczy go wyjąć ok. 3 godziny przed podaniem (jeśli mrozisz ciasto w całości), a potem serwować na ładnej paterze. 

A jeśli szukasz też innych przepisów na świąteczne desery, zapraszam cię na nasz redakcyjny kanał messenger. Już teraz znajdziesz tam całą masę przepisów na tradycyjne (i mniej tradycyjne) ciasta, ciasteczka i różne słodkości. 
 
Źródło przepisu: www.youtube.com/@MenuDorotki