Tradycyjny miodownik ma wiele warstw ciasta miodowego i kremu. Wymaga dużo pracy i czasu, którego przed świętami zwyczajnie brakuje. Dlatego decyduję się na wersję na skróty. Miodownik dla leniuszków smakuje jak klasyczny miodownik, ale składa się jedynie z 2 blatów i 1 grubej warstwy kremu. Wierzch wieńczy warstwa orzechowa, która nadaje ciastu dodatkowego smaku i świątecznego sznytu.
Jak zrobić prosty miodownik dla leniuszków?
Z przygotowaniem deseru w tej uproszczonej wersji poradzi sobie dosłownie każdy, a chętnych do jego skosztowania na pewno nie zabraknie. Niezbędna będzie blacha do pieczenia o wymiarach 26 cm x 37 cm lub bardzo podobnych (żeby ilość składników nam wystarczyła na daną wielkość).
Mleko i masło do masy budyniowej muszą mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj, żeby wyjąć je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej. Do ciasta warto dodać cukier trzcinowy zamiast białego, dzięki temu blaty będą ciemniejsze niż zazwyczaj i apetycznie rumiane.
Przepis na prosty miodownik, z którym poradzi sobie każdy
Składniki:
Na blaty miodowe:
- 500 g mąki pszennej, typ 450
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g miodu
- 125 g masła
- 1 płaska łyżka lub jedna kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Na krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 175 g masła
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 2 żółtka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
Na masę orzechową:
- 350 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 100 g białego cukru
- 100 g miodu
Sposób przygotowania:
- Zacznij od budyniu. Do garnka wlej 800 ml mleka i ustaw garnek na kuchence.
- Zagotuj mleko, pilnując, żeby nie wykipiało.
- Do pozostałej części mleka dodaj 2 budynie i dokładnie wymieszaj.
- Gdy mleko w garnku zawrze, dodaj łyżeczkę masła i zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum.
- Następnie dolej mleko wymieszane z proszkiem budyniowym, cały czas mieszając rózgą kuchenną.
- Gdy budyń w garnku zgęstnieje, podkręć płomień na kuchence i zagotuj go. Ma zabulgotać.
- Następnie zdejmij budyń z kuchenki i ostudź. Przykryj go szczelnie folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch.
- Teraz zabierz się za szykowanie ciasta miodowego. Do drugiego garnka włóż masło, cukier miód.
- Garnek ustaw na kuchence i wszystko ze sobą podgrzewaj, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.
- Następnie odstaw garnek z masą na bok.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C w opcji góra-dół.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj do niej sodę. Wymieszaj.
- Następnie dodaj przestudzone masło z miodem i cukrem z garnka.
- Wbij jajko i wymieszaj wszystkie składniki.
- Teraz zagnieć jednolite ciasto.
- Podziel masę na 2 równe części.
- Każdą z części rozwałkuj pod wymiar blaszki do pieczenia.
- Tak przygotowane blaty upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 12-14 minut - ciasto musi zrumienić się z wierzchu.
- Blaty po upieczeniu studź na kratce.
- Gdy blaty się studzą, przygotuj krem budyniowy do przełożenia ciasta.
- Masło utrzyj mikserem na białą, puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając ucierania.
- Następnie wmiksuj żółtka, dodając je kolejno.
- Teraz zacznij dodawać przygotowany wcześniej i ostudzony budyń. Dodawaj go po łyżce, cały czas miksując.
- Gotowy krem budyniowy wyłóż na blat ciasta, który będzie spodem.
- Następnie przykryj go drugim miodowym blatem.
- Na koniec przygotuj warstwę orzechową. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni.
- Następnie wystudź je.
- W garnuszku wymieszaj miód, masło i cukier, podgrzewając je na kuchence. Cukier musi całkowicie się rozpuścić.
- Masę przestudź, a potem dodaj do niej ostudzone orzechy.
- Gotową warstwę orzechową wyłóż na wierzch miodownika i delikatnie wyrównaj.
Prosty miodownik gotowy, ale żeby go zjeść, trzeba jeszcze odczekać ok. 12 godzin. W tym czasie miodownik musi się porządnie schłodzić w lodówce. Dzięki temu blaty idealnie zmiękną pod wpływem kremu i całość zamieni się w świąteczny przysmak.
Takie ciasto możesz też przygotować nawet miesiąc przed świętami i zamrozić. W święta wystarczy go wyjąć ok. 3 godziny przed podaniem (jeśli mrozisz ciasto w całości), a potem serwować na ładnej paterze.
A jeśli szukasz też innych przepisów na świąteczne desery, zapraszam cię na nasz redakcyjny kanał messenger. Już teraz znajdziesz tam całą masę przepisów na tradycyjne (i mniej tradycyjne) ciasta, ciasteczka i różne słodkości.
Źródło przepisu: www.youtube.com/@MenuDorotki
















