Kuchnia Tomasza Strzelczyka to nie tylko mięsne dania obiadowe. Znany i lubiany kucharz lubi od czasu do czasu przyrządzić coś słodkiego, choć jak sam kiedyś stwierdził, sam aż tak bardzo za słodkościami nie przepada.

Jak Tomek Strzelczyk robi ciasto makowe na święta?

Zbliżają się jednak święta Bożego Narodzenia, a wówczas słodki akcent jest jednak niezbędny. Zwłaszcza taki, który zawiera w sobie mak. Makowiec w wykonaniu Strzelczyka mocno różni się od makowej tradycji. Nie ma tu żadnego ciasta drożdżowego, nie ma ciasta kruchego, nie ma też żadnego zwijania biszkoptowych rolad. Jest coś zupełnie innego. Coś, co z pewnością przypadnie do gustu wszystkim makożercom! 

Przepis na makowiec bez zawijania Tomka Strzelczyka

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła

Składniki na masę makową:

  • 350 g maku
  • 1 l mleka
  • 110 g masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki jabłek ze słoika (prażonych) 
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Kilka kropelek olejku migdałowego
  • 100 g drobno posiekanych orzechów (dowolny rodzaj)
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Składniki na krem:

  • 200 g drobno zmielonych orzechów (dowolny rodzaj)
  • 250 ml mleka
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • Kilka kropel soku z cytryny 

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 ml śmietanki o zawartości 30% tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania spodu. W rondlu rozpuść masło, a w malakserze zmiel herbatniki na drobny pył. Wymieszaj wszystko razem. Wyłóż spód tortownicy o standardowych wymiarach (ok. 24 cm) papierem do pieczenia, a następnie przygotowanym maślano-herbatnikowym ciastem i zapnij obręcz tortownicy.
  2. Sparz mak w mleku, gotując przez ok. 1 godzinę i pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Następnie przecedź go przez ściereczkę i zmiel mak dwukrotnie.
  3. Oddziel białka od żółtek i ubij je od razu na sztywno ze szczyptą soli. 
  4. Do dużej miski dodaj miękkie masło. Wsyp cukier puder i utrzyj na puszysty krem. Następnie dodaj żółtka i ucieraj dalej. Wlej do środka także miód. Dodawaj do przygotowanej masy stopniowo mak i ucieraj dalej na niskich obrotach. 
  5. Wsyp do masy namoczone rodzynki, powidła śliwkowe, jabłka ze słoika, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, migdały i orzechy oraz aromaty – wanilię i olejek migdałowy. Połącz wszystko razem. Na koniec wmieszaj w masę ubite przedtem białka.
  6. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej spodem z herbatników. Tak przygotowane ciasto piecz przez mniej więcej 45 minut w temperaturze 175 st. C (góra-dół), a następnie odstaw do wystygnięcia.
  7. Przed przystąpieniem do przygotowania masy, sparz w zagotowanym mleku orzechy i odstaw do całkowitego ostygnięcia. 
  8. Przygotuj polewę czekoladową. Zagotuj śmietankę, wsyp pokruszoną czekoladę i rozpuść ją, ciągle mieszając. Odstaw na bok.
  9. Pora na krem. Masło w temperaturze pokojowej wsyp cukier puder i utrzyj mikserem. Do utartego masła powoli dodawaj sparzone zmielone orzechy, olejek waniliowy i sok z cytryny. Wyłóż masę na makowiec, a na wierzch wylej ostudzoną polewę czekoladową.
  10. Odstaw przygotowany makowiec na pół godziny. Po tym czasie odetnij makowiec cienkim nożem od obręczy tortownicy, następnie ją zdejmij. Krój i podawaj.

Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube