Proteinowa bita śmietana istnieje i smakuje wyjątkowo dobrze. Robi się ją z 2 składników, dosłownie w 5 minut. Krem naprawdę świetnie się ubija i tworzy chmurkowy puszek, który najlepiej smakuje z sezonowymi owocami: malinami, jeżynami, porzeczkami, borówkami i ostatnimi truskawkami.
Jak zrobić proteinową bitą śmietanę bez kremówki?
Kiedy wpadłam na ten przepis na TikToku nie mogłam uwierzyć, że z tych 2 składników powstaje taka konsystencja. Wystarczy zmiksować napój proteinowy i śmietan-fiks, a powstanie puszysty krem przypominający bitą śmietanę. Postanowiłam przetestować ten przepis i przyznaję rację: to faktycznie działa!
Cała technika polega na dokładnym ubiciu waniliowego napoju proteinowego. Sam napój jednak nie wystarczy, konieczny jest też dodatek stabilizatora (śmietan-fixa/ śnieżki), który utrzymuje strukturę kremu, powoduje, że nie rozwarstwia się on i zapewnia mu puszystość.
Ten przepis na bitą śmietanę zawiera różne dodatki do żywności (aromaty, barwnik, karagen), które znajdują się zarówno w składzie napoju proteinowego, jak i w składzie "śnieżki". Zazwyczaj staram się unikać przetworzonego jedzenia, a w tym wypadku robię wyjątek. Proteinowa bita śmietana z tego przepisu jest o wiele mniej tłusta niż klasyczna bita śmietana z kremówki, zawiera sporo białka i nie ma cukru, a to 3 ważne dla mnie zalety.
Przepis na bitą śmietanę z napoju proteinowego
Składniki:
- 250 ml (jedno opakowanie) napoju proteinowego o smaku waniliowym
- 30 g (pół opakowania) "śnieżki" - zagęstnika i stabilizatora do bitej śmietany
- dowolne letnie owoce
Sposób przygotowania:
- Wlej napój proteinowy do miski lub wąskiego, wysokiego naczynia (wykorzystywanego do ubijania bitej śmietany).
- Wsyp proszek z zagęstnikiem do bitej śmietany.
- Dokładnie ubijaj składniki razem, aż do powstania kremu o konsystencji bitej śmietany.
- Przełóż do miseczek i jedz natychmiast po przygotowaniu. Możesz przechowywać do kilku godzin w lodówce, ale krem ma najlepszą konsystencję na świeżo.
Z powyższej porcji wychodzą 2 naprawdę duże lub 4 małe porcje proteinowej bitej śmietany.
Makroskładniki (1 z 2 porcji):
- Energia: 110 kcal
- Białko: 26 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 15,5 g
Z czym podać proteinową bitą śmietanę? Pomysły
Krem proteinowy z powyższego przepisu najlepiej podać z sezonowymi owocami: malinami, borówkami, porzeczkami, jeżynami, truskawkami, morelami, brzoskwiniami. Można robić go też w sezonie jesienno-zimowym i serwować np. z mrożonymi owocami. Krem sprawdzi się też do różnych deserów, np. jako jedna z warstw przekładanych deserów w pucharkach.
Mam zamiar też zrobić fit wersję tiramisu z wykorzystaniem powyższego kremu zamiast kremu z mascarpone. Jestem pewna, że będzie doskonale smakować.
Inspiracja przepisem:
@magda.m_._ Przepis na PROTEINOWĄ BITĄ ŚMIETANĘ Z OWOCAMI 🥰👌 ✓ 1 z 2 porcji ma tylko 116 kcal ‼️ ▶️ SKŁADNIKI: • 125g napoju proteinowego wanilia z Biedronki • 20g śnieżki w proszku • 40g borówki • 40g malin • 5g płatków migdałowych Napój proteinowy zmiksuj ze śnieżką na sztywną pianę. Przełóż do miski, dodaj owoce i płatki migdałowe. Smacznego 😉 ________________________ #bitaśmietana #deser #desernawynos #deserwpucharku #fitsłodkości #fitdeser #fitslodycze #zdrowo #zdrowo #zdrowydeser #zdroweslodycze #smacznie #smacznieizdrowo #fit #liczekalorie #odchudzanie #motywacja #fitness #śnieżka #przepis #fitprzepis #zdroweprzepisy #zdroweciacho #białko #owoce #borowki #maliny #dietapudełkowa #dietabezdiety #mniam ♬ Coffee for You Head - Vinyll

















