Bita śmietana, choć wydaje się prosta do przygotowania, potrafi sprawić wiele problemów. Czasami nie chce się ubić, a czasami ubija się wręcz za bardzo, zmieniając się w masło. Problem może też pojawić się już po ubiciu. Gdy wydaje się idealna, wykładasz ją na tort czy ciasto, a ta, zamiast po schłodzeniu być sztywną i gęstą zaczyna spływać. Unikniesz takich problemów, przygotowując bitą śmietanę z tym 1 składnikiem. Wychodzi gęsta i sztywna w punkt.
Jak zrobić bitą śmietanę z czekoladą?
Bitą śmietanę ubijam z czekoladą, ale nie robię typowego kremu z mascarpone. Śmietankę podgrzewam w rondelku i rozpuszczam w niej czekoladę. Tak przygotowaną masę porządnie chłodzę w lodówce, a następnego dnia ubijam na puszystą i kremową masę. Ten sposób przygotowania zapewnia, że bita śmietana będzie trwała i stabilna nawet w ciepłe dni.
Tłuszcz z czekolady utrwala śmietankę, a po schłodzeniu nadaje jej nie tylko ciekawszy smak, ale również większą stabilność. Bita śmietana z białą czekoladą wygląda niemal tak samo, jak bez tego dodatku, ale różni się w smaku. Jest zdecydowanie słodsza, bardziej kremowa oraz wyraźniejsza. Zamiast białej czekolady możesz użyć gorzkiej lub mlecznej. Wówczas uzyskasz bitą śmietaną w delikatnym, brązowym kolorze.
Przepis na bitą śmietanę z białą czekoladą
Składniki:
- 480 ml śmietanki kremówki 36%
- 110 g czekolady o dowolnym smaku
Sposób przygotowania:
- Śmietankę kremówkę przelej do rondelka i podgrzej ją. Zdejmij ją z ognia, gdy będzie prawie wrząca.
- Białą czekoladę posiekaj na drobne kawałki i dodaj ją do gorącej śmietanki. Mieszaj całość, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa będzie lśniąca i gładka.
- Odstaw ją do ostudzenia, po czym schłodź ją w lodówce. Śmietanka z czekoladą powinny być zimne. Najlepiej schładzać je przez 24 godziny lub co najmniej przez noc. Ciepła śmietanka nie ubije się na puszystą masę.
- Schłodzoną śmietankę z czekoladą przełóż do miski. Za pomocą miksera ubij je, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Zajmie to kilka minut. Im zimniejsze składniki, tym szybciej się ubiją.
- Gotową bitą śmietanę wykorzystaj od razu lub przechowuj w lodówce.
Do czego wykorzystać czekoladową bitą śmietanę?
Czekoladowa bita śmietana świetnie sprawdzi się do dekoracji tortów. Z łatwością zrobisz nią rozetki, wzory czy napisy. Możesz jej również użyć do przełożenia blatów biszkoptów. Jest na tyle stabilna, że utrzyma się nawet na ciężkich czekoladowych warstwach.
Jednak będzie także idealnym uzupełnieniem lekkich, letnich deserów. Z sezonowymi owocami stworzy idealne połączenie. Podaj ją w pucharkach, przekładając warstwami truskawek, borówek czy malin. Całość udekoruj tartą czekoladą.

















