Każdy ma nieco inne zwyczaje na Wielkanoc, ale trudno, żeby nie pojawiło się choć jedno ciasto z foremki z kominem. Nawet jeśli ty lub twoi goście nie możecie jeść glutenu, to żaden problem. Babka z mąki migdałowej smakuje nie gorzej niż świąteczny oryginał, a nie ma nawet grama pszenicy.
Popularne przepisy zazwyczaj łączą dwa rodzaje mąki, a tu są wyłącznie zmielone migdały. Mimo to wypiek jest bardzo delikatny i, w przeciwieństwie do wielu klasycznych ciast, nigdy nie wychodzi suchy.
Jak zrobić babkę bez glutenu?
Bezglutenowe ciasta są coraz bardziej popularne, a produkty, które pozwalają je upiec samodzielnie, coraz łatwiej dostępne, często nawet w osiedlowych sklepikach. Można kupić gotową mieszankę oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa lub samodzielnie wybrać rodzaj mąki. Trzeba wtedy jednak uważać, bo nie każdy produkt sprawdzi się do pulchnych wypieków. Babkę wielkanocną bez glutenu możesz zrobić na przykład na bazie:
- mąki jaglanej – ma tylko ten minus, że jest dość kaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny. Nie sprawdzi się do fit wypieków.
- mąki gryczanej – babka nie wyjdzie co prawda tak puszysta jak na mące pszennej, ale za to będzie miała ciekawy, lekko orzechowy posmak i czekoladową barwę.
- mąki kukurydzianej i amarantusowej – warto je połączyć dla najlepszego efektu, ponieważ produkt z szarłatu jest bardzo lekki i miałki.
Oprócz tego świetnym pomysłem jest wilgotna babka migdałowa bezglutenowa. Właściwie przepis nie różni się wiele od klasycznego, wystarczy, że podmienisz produkt pszenny na drobno zmielone migdały i podrasujesz trochę proporcje. Przyda się też skrobia ziemniaczana, która pomoże związać masę.
Babka z mąki migdałowej – przepis
Składniki:
- 400 g mąki migdałowej
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 100 g masła
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Zacznij od wyjęcia jajek z lodówki. Jeśli nie udało ci się dostać mąki migdałowej, samodzielnie zmiel orzechy bez skórki na proszek w blenderze. Roztop masło i odstaw je do przestudzenia.
- Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj esencję migdałową i płynne masło. Zmiksuj do połączenia składników.
- Dosyp mąkę migdałową, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką.
- Przelej masę do natłuszczonej foremki. Piecz babkę migdałową w 170°C przez około 45 minut lub do momentu, gdy zda test suchego patyczka.
Czym udekorować babkę migdałową?
Babkę przede wszystkim warto obsypać płatkami migdałów (kremowobiałymi lub prażonymi na rumiano), ale muszą się do czegoś przykleić, inaczej opadną niechybnie na paterę. Oblej odświętne ciasto na przykład:
- lukrem cytrynowym – do prostej masy na bazie cukru pudru możesz też dodać sok z pomarańczy, który świetnie komponuje się ze smakiem migdałów.
- roztopioną białą czekoladą lub polewą typu ganache (na bazie śmietanki kremówki),
- kremem z masła orzechowego – podgrzej je i rozmieszaj z miodem i mlekiem, żeby powstała wystarczająco płynna polewa.
- lukrem z kwaskowego serka typu philadelphia – który zazwyczaj dekoruje ciasto marchewkowe lub korzenne muffiny.


















