Wielkanoc to przecież idealny czas, by zaskoczyć gości czymś innym niż tradycyjne mazurki i serniki. Włoski nugat z migdałami to słodka odmiana, która świetnie uzupełni świąteczny stół. Dlaczego warto go zrobić akurat tym razem?

Co to jest nugat?

Nugat to miękka, ciągnąca się masa z białek, miodu i cukru, wzbogacona orzechami – najczęściej migdałami lub pistacjami. To prawdziwy specjał kuchni włoskiej i hiszpańskiej. W słonecznej Italii nugat funkcjonuje jako torrone i najczęściej pojawia się właśnie na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. W Hiszpanii spotkasz go jako turrón – i tam również uchodzi za świąteczny specjał.

Choć najpopularniejsze wersje nugatu są właśnie białe – delikatne, miękkie i pełne migdałów – można spotkać też ciemniejsze odmiany z dodatkiem czekolady lub karmelu. Włoski biały nugat charakteryzuje się lekko chrupką konsystencją z zewnątrz i miękkim, lekko ciągnącym się wnętrzem. 

Torrone bianco, mimo swojej pozornej elegancji i wyrafinowania, jest zaskakująco prosty do zrobienia w domu. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Chcesz poczuć w domu klimat włoskich świąt? Zrób własny biały nugat z migdałami. Jego delikatna, piankowa konsystencja i bogactwo orzechów sprawią, że szybko stanie się ulubionym wielkanocnym smakołykiem.

Przepis na biały nugat

Składniki:

  • 450 g obranych całych migdałów
  • 150 ml wody
  • 300 g cukru
  • 100 g miodu (najlepiej akacjowego lub wielokwiatowego)
  • 2-3 białka jaj (ok. 70 g)

Przygotowanie:

  1. Upraż migdały na patelni lub w piekarniku. 
  2. Jeśli wybierasz drugą opcję, to rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż migdały równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Praż przez 10–12 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Odstaw do przestudzenia.
  3. Do rondla wlej wodę i dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zwiększ ogień i gotuj syrop, aż osiągnie temperaturę 140°C (najlepiej użyj do tego termometru cukierniczego).
  4. W osobnym rondelku podgrzej miód do temperatury około 120°C. Rób to równolegle z przygotowywaniem syropu cukrowego – oba płyny powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie.
  5. W dużej misie ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie gotowa, powoli wlewaj do środka gorący miód, cały czas miksując na średnich obrotach.
  6. Następnie, również powoli i cienkim strumieniem, dodaj syrop cukrowy do masy z białkami i miodem. Miksuj dalej przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie lekko matowieć.
  7. Wsyp uprażone migdały do masy i dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką.
  8. Formę (najlepiej silikonową lub wyłożoną papierem do pieczenia) natłuść lekko olejem. Wylej masę do formy i wyrównaj powierzchnię. Przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia i dociśnij delikatnie np. deską do krojenia.
  9. Odstaw nugat w chłodne miejsce na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po stężeniu pokrój ostrym nożem na małe prostokąty lub romby.

Smacznego!