Kruche ciasto potrafi być kapryśne. Czasem wychodzi gumowate jak kapeć, czasem rozsypuje się przy krojeniu jak mokry piasek, a niekiedy można by na nim połamać zęby. Chociaż znam złoty stosunek tłuszczu do mąki i staram się postępować według zasad, które wpoiły mi mama i babcia, mam nieodparte wrażenie, że spody do wypieków wychodzą mi za każdym razem inaczej. W poszukiwaniu trików i porad natrafiłam na tradycyjny przepis na pasta frolla. Okazało się, że wykorzystywane przez wieki przez włoskie babcie składniki i proporcje to strzał w dziesiątkę. W cieście ląduje aromatyczny, cytrusowy dodatek.
Jak zrobić kruche ciasto po włosku?
Żółciutkie jak słońce, zwarte, ale delikatne, pachnące cytrusowo – tak prezentuje się włoskie kruche ciasto (pasta frolla) od razu po zagnieceniu. Składa się z masła, mąki i cukru, tak jak i tradycyjne ciasto, które dobrze znasz, ale oprócz tego lądują w nim 1 jajko w całości i 1 żółtko. Dzięki temu jest odpowiednio wilgotne i dobrze się zagniata, ale też nie brakuje mu kruchości i ma ładną barwę. Na dodatek, podczas gdy polskie gospodynie domowe polecą użyć krupczatki, włoskie wykorzystują mąkę pszenną typ 00, który nam kojarzy się przede wszystkim z ciastem drożdżowym na pizzę. Ciekawym składnikiem jest także skórka z cytryny – wystarczy odrobina, żeby spód do tarty lub baza do ciasteczek pachniały świeżo i deserowo.
Żeby zrobić idealne ciasto kruche po włosku, potrzebujesz:
- 200 g mąki typ 00
- 80 g masła
- 110 g cukru
- 1 jajka
- 1 żółtka
- szczypty soli
- skórki z 1/2 cytryny
Pokrój masło w kostkę i odstaw je na chwilę w temperaturze pokojowej, żeby zmiękło. Dzięki temu łatwiej i szybciej połączy się z pozostałymi składnikami. Połącz mąkę, sól i drobny cukier i usyp z nich górkę na stolnicy. W środku zrób wgłębienie (proces wygląda podobnie jak przy zagniataniu ciasta na makaron). Umieść w nim masło, jajko, żółtko i skórkę z cytryny. Zmieszaj suche i mokre składniki i zagnieć z nich zwartą kulę. Owiń ją folią spożywczą. Przed dalszą obróbką, schładzaj ciasto minimum przez godzinę w lodówce.
Do czego wykorzystać pasta frolla (włoskie kruche ciasto)?
Skoro już udaliśmy w wyobraźni na wycieczkę do kuchni nonny, z pasta frolla najlepiej zrobić crostatę, czyli włoską tartę. Można wypełnić ją dżemem z moreli, brzoskwiń lub nektarynek. Pysznym nadzieniem będzie także crema pasticciera, czyli tradycyjny krem budyniowy na żółtkach, podobny do sosu angielskiego. W środkowych Włoszech spotkasz crostata di ricotta, czyli tartę w farszem z białego serka, często z dodatkiem rodzynek. Z pasta frolla przyrządzisz także przeróżne pasticcini, czyli kruche ciasteczka.
Nie musisz jednak myśleć wyłącznie o włoskich recepturach. Wykorzystaj kruche ciasto ze skórką cytrynową do ulubionych sezonowych wypieków, takich jak tarta ze śliwkami i kruszonką lub babeczki à la miniszarlotki.

















