Masz ochotę na szarlotkę, która pachnie cynamonem, wanilią i domowym ciepłem, ale jednocześnie jest dopracowana w najmniejszych szczegółach? Zobacz, jak to robi Tomek Strzelczyk z kanału ODDAJ FARTUCHA na YouTubie. Przepis nie jest trudny, a dodatkowo pełny sprytnych trików.
Sposób na kruche ciasto z przepisu Tomasza Strzelczyka
Kucharz nie zostawia nic przypadkowi. Przede wszystkim, nie sięga w ogóle po zwykłą mąkę pszenną. Jego przepis opiera się na mące krupczatce. To typ mąki o grubszym przemiale i większych ziarnach, przez co nadaje ciastu wyjątkową kruchość i delikatność. Dzięki niej ciasto po upieczeniu rozpada się, ale dopiero w ustach. Nie ma w nim gumowej struktury ani zbitej konsystencji.
Kolejny trik to sposób na zimne masło. Nie kroi go w kostkę, nie sieka nożem – tylko ściera je na tarce prosto do mąki. Wcześniej obtacza masło w mące, więc nie ślizga się w ręce. Od razu też zaczyna się lekko łączyć z mąką i, co ważne, nie ogrzewa się od ciepła dłoni. To ważne, bo temperatura wpływa na finalną strukturę kruchego ciasta. Im zimniejsze składniki, tym lepszy efekt.
I jeszcze jeden detal – ciasto jest dzielone od razu na dwie części: większą i mniejszą. Obie trafiają do zamrażarki, a potem są ścierane na tarce – zarówno spód, jak i wierzch. Dzięki temu uzyskujesz równomierne, lekkie warstwy, które pięknie się pieką.
Przepis na kruche ciasto do szarlotki Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 650 g mąki krupczatki
- 130 g bardzo zimnego masła + 2 łyżki do wysmarowania formy i dodania do jabłek
- 6 żółtek
- 50 g cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,6 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
- 80 g cukru (lub więcej, według smaku)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 laska wanilii
- sok z 1 dużej lub 2 mniejszych cytryn
- bułka tarta do podsypania
Sposób przygotowania:
- Wysyp mąkę krupczatkę na blat. Zetrzyj na dużych oczkach mocno schłodzone masło, obtaczając je w mące. Dzięki temu nie ślizga się i nie rozgrzewa.
- Dodaj żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko kruche ciasto, tylko do połączenia składników.
- Podziel ciasto na dwie części: większą (2/3) i mniejszą (1/3). Obie zawiń w folię i włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.
- W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je, pokrój większe owoce na ósemki, mniejsze na ćwiartki.
- Wlej na patelnię pół szklanki wody, dodaj sok z cytryny. Wrzuć większą część jabłek (ok. 2/3), resztę zostaw na później. Duś pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, mieszając co jakiś czas.
- Do zmiękczonych jabłek dodaj cukier, cynamon i wnętrze laski wanilii (sama masa z nasion). Na koniec dodaj 1 łyżkę masła, wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Pozostałe jabłka pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wcześniej przygotowanego nadzienia. Duś wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Nadzienie powinno być gęste, ale z wyczuwalnymi kawałkami owoców.
- Formę do pieczenia wysmaruj dokładnie masłem.
- Większą część zamrożonego ciasta zetrzyj na tarce bezpośrednio do formy. Rozprowadź równo, lekko uklep.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz 10 minut.
- Podpieczony spód posyp cienką warstwą bułki tartej. Wchłonie nadmiar soku z jabłek.
- Na bułkę wyłóż przestudzone nadzienie. Wyrównaj powierzchnię.
- Zetrzyj na wierzch pozostałą część ciasta.
- Piecz w 190 st. C przez ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia przed wyjęciem z formy. Posyp cukrem pudrem i podziel na kawałki.
Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).
















