Masz ochotę na szarlotkę, która pachnie cynamonem, wanilią i domowym ciepłem, ale jednocześnie jest dopracowana w najmniejszych szczegółach? Zobacz, jak to robi Tomek Strzelczyk z kanału ODDAJ FARTUCHA na YouTubie. Przepis nie jest trudny, a dodatkowo pełny sprytnych trików.

Sposób na kruche ciasto z przepisu Tomasza Strzelczyka

Kucharz nie zostawia nic przypadkowi. Przede wszystkim, nie sięga w ogóle po zwykłą mąkę pszenną. Jego przepis opiera się na mące krupczatce. To typ mąki o grubszym przemiale i większych ziarnach, przez co nadaje ciastu wyjątkową kruchość i delikatność. Dzięki niej ciasto po upieczeniu rozpada się, ale dopiero w ustach. Nie ma w nim gumowej struktury ani zbitej konsystencji.

Kolejny trik to sposób na zimne masło. Nie kroi go w kostkę, nie sieka nożem – tylko ściera je na tarce prosto do mąki. Wcześniej obtacza masło w mące, więc nie ślizga się w ręce. Od razu też zaczyna się lekko łączyć z mąką i, co ważne, nie ogrzewa się od ciepła dłoni. To ważne, bo temperatura wpływa na finalną strukturę kruchego ciasta. Im zimniejsze składniki, tym lepszy efekt.

I jeszcze jeden detal – ciasto jest dzielone od razu na dwie części: większą i mniejszą. Obie trafiają do zamrażarki, a potem są ścierane na tarce – zarówno spód, jak i wierzch. Dzięki temu uzyskujesz równomierne, lekkie warstwy, które pięknie się pieką.

Przepis na kruche ciasto do szarlotki Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 650 g mąki krupczatki
  • 130 g bardzo zimnego masła + 2 łyżki do wysmarowania formy i dodania do jabłek
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,6 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 80 g cukru (lub więcej, według smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • sok z 1 dużej lub 2 mniejszych cytryn
  • bułka tarta do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Wysyp mąkę krupczatkę na blat. Zetrzyj na dużych oczkach mocno schłodzone masło, obtaczając je w mące. Dzięki temu nie ślizga się i nie rozgrzewa.
  2. Dodaj żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko kruche ciasto, tylko do połączenia składników.
  3. Podziel ciasto na dwie części: większą (2/3) i mniejszą (1/3). Obie zawiń w folię i włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.
  4. W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je, pokrój większe owoce na ósemki, mniejsze na ćwiartki.
  5. Wlej na patelnię pół szklanki wody, dodaj sok z cytryny. Wrzuć większą część jabłek (ok. 2/3), resztę zostaw na później. Duś pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, mieszając co jakiś czas.
  6. Do zmiękczonych jabłek dodaj cukier, cynamon i wnętrze laski wanilii (sama masa z nasion). Na koniec dodaj 1 łyżkę masła, wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  7. Pozostałe jabłka pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wcześniej przygotowanego nadzienia. Duś wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Nadzienie powinno być gęste, ale z wyczuwalnymi kawałkami owoców.
  8. Formę do pieczenia wysmaruj dokładnie masłem.
  9. Większą część zamrożonego ciasta zetrzyj na tarce bezpośrednio do formy. Rozprowadź równo, lekko uklep.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz 10 minut.
  11. Podpieczony spód posyp cienką warstwą bułki tartej. Wchłonie nadmiar soku z jabłek.
  12. Na bułkę wyłóż przestudzone nadzienie. Wyrównaj powierzchnię.
  13. Zetrzyj na wierzch pozostałą część ciasta.
  14. Piecz w 190 st. C przez ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
  15. Odstaw do całkowitego wystudzenia przed wyjęciem z formy. Posyp cukrem pudrem i podziel na kawałki.

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).