Ciasto drożdżowe, mimo sprawdzonego przepisu nie zawsze wychodzi ci puszyste i wilgotne? Nie przejmuj się, nie tylko tobie się to przydarza. Masa drożdżowa ma swoje kaprysy i choć właściwie wszystkie składniki dodaje się od razu, to trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach, w tym dokładnym odmierzeniu składników, bo proporcje maja tu kluczowe znaczenie. Bardzo ważna jest tu również temperatura pieczenia. Zrób puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe z poniższego przepisu i ciesz się jego niesamowitym smakiem. Wyjdzie idealne.

Jak zrobić puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W pierwszej kolejności nastaw rozczyn. 100 ml mleka przelej do szklanki lub innego wysokiego, wąskiego naczynia. Dosyp 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru — odejmij je z całkowitej ilości mąki i cukru, podanej w przepisie. Wkrusz do środka drożdże. Wymieszaj dobrze, powinien powstać płyn, bez grudek. Potem odstaw rozczyn na 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie powinien urosnąć.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, sól, cukier i mleko. Dołóż też spieniony rozczyn. Wymieszaj wstępnie składniki, jak masa zacznie się kleić, dolej jeszcze przestudzone masło. Możesz wyrobić ciasto ręcznie, potrwa to około 10-15 minut i trzeba mieć do tego trochę siły. Jeśli masz taką możliwość, zagnieć je w mikserze planetarnym ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego (zwykle trwa to około 5 minut). Niezależnie od tego, którą metodę wybierzesz, gotowe ciasto drożdżowe powinno odchodzić od dłoni lub ścianek miski. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, co najmniej na godzinę. Ale weź pod uwagę to, że czas może przedłużyć się nawet do 2 godzin. Masa drożdżowa ma podwoić swoją objętość.

Kruszonka do ciasta drożdżowego i owoce

Składniki: 60 g mąki, 60 g masła, 30 g cukru.

Przygotowanie: przełóż wszystko do jednej miski i zagniataj, aż powstaną okruszki. Alternatywnie możesz je zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Potem wystarczy zatrzeć ją na wierzch ciasta drożdżowego. Przepis na kruszonkę warto znać, bo przydaje się też do innych wypieków. np. do kruchego ciasta z kruszonką.

Przy okazji umyj i osusz ulubione owoce. Małe typu maliny, porzeczka czarna, wiśnie, możesz zostawić w całości. Ale truskawki, jabłka, gruszki, lepiej pokrój na mniejsze kawałki. Dobrym zwyczajem jest też obtoczenie ich w mące lub bułce tartej, dzięki temu nie puszczą tyle soku.

Puszyste i wilgotne ciasto z owocami

Odpowiednio puchate ciasto drożdżowe przenieś do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Wyrównaj je nieco. Na wierzchu ułóż wybrane owoce, jak się da, ułóż je skórką do dołu, puszczą mniej soku w czasie pieczenia. Ciasto z owocami posyp kruszonką i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Zacznij już rozgrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Po kwadrancie wstaw je do pieca na środkową półkę i piecz je 30-40 minut. Potem można je już zajadać, ale poczekaj, aż przynajmniej trochę przestygnie.