Karmel to jeden z częściej używanych produktów do ciast, ciasteczek, batoników i wszelkiego rodzaju deserów. Jednak nie ma co ukrywać, dzisiaj raczej idzie się na łatwiznę i większość kupuje gotowe produkty. W sumie smakują całkiem nieźle, dopóki nie przeczyta się ich składu. Dlatego najlepiej jest zrobić go w domu. To wcale nie trwa długo ani tym bardziej nie jest trudne. W takim przypadku najlepiej jest bazować na starym przepisie mocno zakorzenionym w polskiej tradycji. Trzymaj się poniższej receptury, a już zawsze karmel będzie idealny, bez niepożądanego gorzkiego posmaku.

Do czego wykorzystać karmel?

Domowy karmel jest tak dobry, że można wyjadać go łyżeczką bezpośrednio ze słoika. I pewnie nierzadko tak się dzieje, bo naprawdę trudno jest się przed tym powstrzymać. Ale jak już ci się uda zostawić go w spokoju, to możesz:

  • dolewać go do napojów, a nawet do samej wody
  • domowych drinków
  • kawy, która pobudzi jeszcze bardziej
  • potraktować go jako sos, czyli polać nim lody, świeże owoce i wszelkiego rodzaju ciasta

Przetestuj go i zrób: flan, ciasto snickers bez pieczenia albo sernik popcornowy

Jak samodzielnie zrobić karmel?

Składniki:

  • 120 ml śmietanki 30% (kremówka)
  • 60 g cukru
  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Najpierw na patelnię wsyp cukier. Rozprowadź go po całej powierzchni, tak żeby ją zakrywał.
  2. Ustaw najmniejszy ogień, żeby cukier się podgrzał, ale nie spalił. Poczekaj, aż się rozpuści. Pod żadnym pozorem nie mieszaj w trakcie, choćby nie wiem, jak cię kusiło.
  3. Jak tylko cukier przybierze ciemnobrązowy kolor, wlej do niego wodę. Minusem jest to, że będzie on bardzo pryskał. Dlatego na chwilę ustaw się nieco dalej od patelni. Mieszaj drewnianą łyżką, dopóki się nie połączą.
  4. Potem od razu wlej śmietankę. Nie przerywaj mieszania nawet na chwilę. Dobrze jest ustawić wszystkie składniki i przybory w zasięgu ręki. Tym razem potrwa to 3-4 minuty.
  5. Dodaj masło, dzięki niemu karmel będzie bardziej kremowy. Poczekaj, aż się rozpuści. Mieszaj do ostatniego momentu. Przechowuj go w lodówce, zamkniętym w słoiczku.
  6. Przy okazji możesz przygotować od razu solony karmel.

Getty Images