Beza może kojarzyć się ze skomplikowanym wypiekiem, który wymaga specjalnych technik kulinarnych. Pewne niuanse rzeczywiście mają znaczenie, ale nie w przypadku tych ciastek. Tu nie trzeba przejmować się konsystencją deseru, bo zawsze wychodzi jak należy.
Białka mają za zadanie przede wszystkim związać dodatki w postaci orzechów i innych bakalii, nie ciąży na nich cała odpowiedzialność, jak to bywa w przypadku tortu pavlova lub makaroników. Zobacz, jak zrobić ciasteczka bezowe z pistacjami, żurawiną i czekoladą.
Czym są „zapomniane ciasteczka"?
Ciasteczka bezowe z orzechami mają długą tradycję i mogą przybierać wiele imion. Na przykład na południu Stanów Zjednoczonych (zwłaszcza w okresie Wielkanocy) zjesz „boskie ciastka" (divinity cookies) z pekanami. Ale najciekawsze określenie, które funkcjonuje wśród domowych cukierników, to forgotten cookies, czyli zapomniane ciasteczka.\
Skąd wzięła się ta nazwa? Chodzi o to, że piecze się je krótko, a potem wyłącza się piekarnik i można zupełnie zapomnieć o nich na kilka godzin lub na noc. Ciastka wiele wybaczą i nie trzeba znać specjalnych technik, żeby je wykonać. Do środka można dać dowolne dodatki. Jedyne, czego nie wolno robić, to otwierać piekarnika podczas suszenia.
Co można włożyć do ciastek bezowych?
Nie dość, że przepis na ciastka bezowe wybacza zapominalstwo, to jeszcze można go modyfikować według własnych upodobań. Ubite na sztywno białka możesz wymieszać na przykład z:
- orzechami – włoskimi, pekan, laskowymi, ale także z migdałami lub pistacjami. Dzięki temu dodatkowi ciastka bezowe mają przyjemnie chrupiące wnętrze.
- suszonymi owocami – żurawiną, rodzynkami, posiekanymi daktylami, figami lub morelami. Takie bakalie z kolei dają ciągnącą się strukturę.
- kawałkami czekolady – gorzkiej, mlecznej lub białej. Propozycja dobra zwłaszcza dla smakoszy klasycznych kruchych ciastek z czekoladą.
Przepis na ciasteczka bezowe z pistacjami i żurawiną
Składniki:
- 120 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 2 białka
- 120 g pistacji
- 50 g gorzkiej czekolady
- 120 g suszonej żurawiny
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Posiekaj czekoladę i pistacje na kawałki.
- Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier puder i cukier waniliowy. Miksuj, aż powstanie błyszczący, gęsty, napowietrzony krem.
- Wymieszaj krem bezowy z orzechami, żurawiną i czekoladą.
- Wyłóż porcje masy na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rozprowadź łyżeczką, tworząc okrągłe ciastka. Piecz je przez 5 minut w 180°. Potem wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasteczka na minimum 2 godziny.
Źródło: instagram.com/olgalapshina

















