Groszek ptysiowy bez mąki jest dobrą propozycją dla tych, którzy nie mogą jeść glutenu, ale zadowoli nie tylko osoby ze specjalnymi wymaganiami dietetycznymi. Wychodzi nawet bardziej chrupiący niż jego pszenny pierwowzór i świetnie się przechowuje, więc w każdej chwili można sięgnąć po kuleczki do zupy lub deseru. Sekretem przepisu są płatki owsiane. Nie trzeba nawet ich mielić na mąkę, wystarczy wrzucić je do wody z masłem, jak na klasyczne ciasto parzone. 

Do czego przydaje się groszek ptysiowy?

Groszek ptysiowy najczęściej trafia do zup, takich jak krem z pomidorów. Ponieważ ma delikatny smak (lekko słodki, chociaż ciasto nie jest słodzone), dobrze łączy się z każdym warzywem, na przykład brokułem, cukinią, dynią, kalafiorem lub marchewką, więc możliwości jego wykorzystania jest bez liku.

Przyda się także jako wypełnienie mięsnego gulaszu, zamiast kromki chleba na boku. Apetycznie nasiąka sosem, ale nie rozpada się od razu, tak jak grzanki, tylko jeszcze bardziej pęcznieje. Jest też świetnym dodatkiem do zupy owocowej, można go wykorzystać zamiast makaronu.

Chrupiące kuleczki z napowietrzonym wnętrzem pomogą stworzyć błyskawiczny deser. Zastąpią ciasto parzone praktycznie w każdym przepisie, dopóki uda się je połączyć ze sobą kremem lub lukrem. Dzięki nim powstanie na przykład karpatka z groszkiem ptysiowym. Ale mogą stać się spodem także dla sernika.

Ciekawym pomysłem jest wrzucenie ich do masy na blok czekoladowy – są dobrym zamiennikiem dla kawałków herbatników, wafli lub ryżu preparowanego. Przydadzą się nawet do dekoracji, warto posypać nimi kremowe desery z bitą śmietaną, kremem budyniowym lub lodami. Czy w wersji owsianej sprawdzą się równie dobrze? Nie ma co do tego wątpliwości!

Groszek ptysiowy bez mąki – przepis

Składniki:

  • 170 ml wody
  • 75 g masła
  • 90 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

  1. Wlej wodę do rondelka. Dodaj masło i sól. Podgrzewaj, aż tłuszcz się roztopi, ale nie pozwól, żeby mieszanka mocno się gotowała.  
  2. Wsyp do maślanej bazy płatki owsiane (odpowiednim wyborem będą błyskawiczne, bo szybko nasiąkną płynem, zmiękną i stworzą jednolitą pastę). Cały czas podgrzewaj i mieszaj energicznie zawartość rondelka, najlepiej silikonową szpatułką. Po kilku minutach powstanie plastyczna masa, która nie będzie się już kleić do ścianek. Wtedy zdejmij ją z palnika i przestudź.
  3. Wybij jajka do miseczki i rozmąć je widelcem lub rózgą kuchenną. Dodawaj po trochu do masy, za każdym razem miksując ją do połączenia składników. Opcjonalnie dorzuć proszek do pieczenia, dla pewności, że ciasto urośnie. Ale możesz ten składnik pominąć, bo czasem daje gorzki posmak, a kuleczki i tak powinny ładnie napowietrzyć się w piekarniku. 
  4. Przełóż ciasto parzone z płatków owsianych do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 7–8 mm. Wyciskaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc guziczki. Zwilż palec wodą i lekko przyciśnij szczyt każdej kulki, żeby pozbyć się ogonka i nadać im odpowiedni kształt.
  5. Piecz groszek ptysiowy bezglutenowy w 190°C przez 15 minut, a potem w 150°C do czasu, kiedy staną się suche i chrupiące, potrwa to około 25–40 minut.
  6. Kiedy ptysiowe kuleczki wystygną, przełóż je do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Wykorzystuj do dowolnych zup lub deserów. 

Źródło: youtube.com/@VinastarChannel