Obiadowe placki z cukinii to świetna alternatywa dla klasycznych racuchów z jabłkami czy ziemniaczanych placków. Są miękkie w środku, dobrze przypieczone z zewnątrz i mają świeży, lekko ziołowy smak. Moja ulubiona przyprawa, nazywana czasem „czarnym złotem”, świetnie przełamuje słodycz i delikatność cukinii. Nadaje racuchom oryginalnego, lekko pikantnego charakteru. To dobry zamiennik, jeśli nie przepadasz za chili, ale jednocześnie chcesz lekkiego „pazura”. Do tego lekki, letni sos jogurtowy i masz komplet. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, więc można je też spakować do pudełka z obiadem do pracy albo zabrać na piknik.
Jak zrobić racuchy z cukinii?
Ten przepis jest prosty, ale ma kilka punktów, na które warto zwrócić uwagę. Po pierwsze: cukinia. Wybierz młodą i średnią lub niewielką. Taka nie będzie miała dużych pestek w środku. Po starciu porządnie ją odciśnij. Inaczej ciasto wyjdzie zbyt rzadkie i racuchy z cukinii się rozpadną. Po drugie – smaż je na średnioniskim ogniu (ja smażę na 4 w 9-stopniowej skali). Dzięki temu będą idealnie dopieczone w środku, a nie tylko przypieczone z wierzchu.
Startą i odciśniętą cukinię możesz przygotować wcześniej – nawet 2-3 godziny przed smażeniem. Przechowuj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. To samo dotyczy sosu. Im dłużej postoi, tym lepszy będzie miał smak, bo czosnek i koperek się „przegryzą”. Sprawdzi się też jogurt naturalny zamiast greckiego, ale wtedy sos wyjdzie rzadszy.
Dodatek czarnuszki to moja mała tajemnica. Za paczkę płacę dosłownie 2 złote, a używam jej do wielu rzeczy – tutaj daje wyraźny, lekko pikantny, a jednocześnie delikatnie korzenny smak i pięknie komponuje się z pietruszką i miętą. To taki mały składnik, który robi wielką różnicę.
Przepis na racuchy z cukinii
Składniki:
- 300 g młodej cukinii
- 1 duże jajko
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 gałązka świeżej mięty
- olej roślinny do smażenia
Składniki na sos jogurtowy:
- 150 ml jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- ok. 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Umyj cukinię, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Porządnie odciśnij cukinię z nadmiaru soku. Możesz użyć czystej ściereczki kuchennej lub gazy.
- Przełóż startą cukinię do miski, dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz ziołowy, czarnuszkę, natkę pietruszki i drobno posiekaną miętę. Wymieszaj całość na jednolitą masę.
- Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni.
- Nakładaj masę łyżką, formując niewielkie placki.
- Smaż je na średnim ogniu, aż będą złociste z obu stron. Zmniejsz ogień, żeby dobrze dopiekły się w środku i nie były surowe.
- Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym.
- W miseczce wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podawaj racuchy z przygotowanym sosem jogurtowym.
Do racuchów podaję ogórki małosolne z przepisu Tomka Strzelczyka:
















