Chciałabym myśleć, że jako smakoszka placków ziemniaczanych wiem o nich już wszystko – jak sprawić, żeby były chrupiące, jakie przyprawy dodać, jak inspirować się zagranicznymi przepisami. A jednak, nie jestem całkiem uodporniona w tym temacie na zaskoczenia. To, co robi Robert Makłowicz, sprawiło, że zaczęłam zupełnie inaczej myśleć o tradycyjnym polskim daniu. Dodaje do masy świeże drożdże i odstawia ją do wyrośnięcia. Wychodzi mistrzostwo świata – placki ziemniaczane jak racuchy.

Co się stanie, gdy dodasz drożdże do masy na placki?

Po pierwsze, jak można się domyślać, masa urośnie. Nie trzeba nawet odstawiać jej na bardzo długo. Wystarczy 15-minutowy rozczyn, żeby drożdże zaczęły pracować. Zareagują nie tylko z mąką, jak w klasycznym cieście, ale także z kartoflami – zaczną „zjadać" zawarte w nich cukry, a w zamian produkować dwutlenek węgla. Bąbelki gazu wypełnią masę, a w efekcie powstaną pulchne placki ziemniaczane. Co ciekawe, taki trik można także zastosować do purée, by tłuczone skrobiowe warzywo nabrało jeszcze więcej lekkości.

Po drugie, zmieni się trochę smak placków. Dalej będą mocno ziemniaczane, z przyjemnym, przypieczonym aromatem, ale drożdże podbiją ich „ziemiste" nuty. Sprawią też, że smażony przysmak Polaków będzie miał lekko orzechowy posmak, świetnie komponujący się z kartoflami. Tego koniecznie trzeba spróbować chociaż raz. 

Jak zrobić placki ziemniaczane z drożdżami?

Lista składników nie różni się znacząco od klasycznego przepisu na placki ziemniaczane. Trzeba tylko kwadrans wcześniej przygotować rozczyn. Robert Makłowicz stosuje też trik ze sparzaniem mlekiem startych kartofli. Dzięki temu elegancko się potem przypiekają. By wypróbować jego technikę, potrzebujesz:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypty cukru,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1 cebuli
  • 2 jajek,
  • 400 ml mleka
  • soli i pieprzu.

Najpierw przygotuj rozczyn z 1 łyżki mąki, 1 łyżki mleka i szczypty cukru. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Zetrzyj ziemniaki na drobnych oczkach tarki. Umieść je na sitku i przelej gorącym mlekiem. Dobrze odciśnij. Posiekaj cebulkę i zeszklij ją na maśle. Dodaj ją do ziemniaków razem z jajkami, solą i pieprzem. Dosyp mąkę – dostosuj ilość tak, żeby powstała dość gęsta, ale niezbyt zbita masa. Smaż placki ziemniaczane z drożdżami tak samo jak tradycyjne, czyli na oleju, z obu stron na złoty kolor. 

Z czym podać puszyste placki ziemniaczane?

Pulchne w środku i chrupiące z zewnątrz placki ziemniaczane na drożdżach warto podać prosto i klasycznie. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub twarożkiem i szczypiorkiem. Można także przyrządzić do nich sos – koperkowy, pieczarkowy lub chrzanowy. Ze względu na swoją wyrazistość, który wnoszą drożdże, dobrze komponują się z odważniejszymi smakami. Pasują między innymi do kaczki i wszelkiego rodzaju dziczyzny. Możesz więc zastąpić gulasz po węgiersku na przykład gulaszem z królika – w wersji „na wypasie".