Szukasz przepisu na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje? Ja już znalazłam i mam ci je do polecenia. Wypróbuj ten sprawdzony sposób na ciasto z budyniem i wybranymi owocami. Prosta technika ze szklanką, dzięki której stworzysz idealne wgłębienia na budyniowy krem to ideał wśród trików. Zagwarantuje spektakularny efekt i zachwyci smakiem każdego.
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Aby ciasto drożdżowe wyszło puszyste i leciutkie, musisz pamiętać o kilku ważnych i podstawowych zasadach. Przede wszystkim, drożdże muszą być świeże, a mleko ciepłe (ale nie gorące!). Zbyt wysoka temperatura „zabija“ drożdże, a ciasto nie wyrośnie jak trzeba. Ważne jest również, aby dokładnie wyrobić ciasto, do momentu aż będzie elastyczne i gładkie.
Można to zrobić ręcznie lub użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu ciasto musi mieć czas, aby podwoić swoją objętość. To najważniejszy moment w pieczeniu. Właśnie on sprawia, że jest tak puszyste. Upewnij się, że miejsce, w którym rośnie, jest ciepłe i nie przewiewa.
Przepis na ciasto drożdżowe z trikiem ze szklanką
Ten prosty przepis sprawi, że pokochasz pieczenie. Ciasto jest mięciutkie, a w połączeniu z budyniem i owocami smakuje wręcz obłędnie. Genialny trik ze szklanką pozwoli ci stworzyć idealne miejsca na budyń i owoce. Zobacz jakie to proste.
Składniki na ciasto:
- 8 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 70 ml oleju
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu
- 2 łyżeczki cukru
- Dowolne owoce, np. maliny, borówki, jeżyny
- Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto wyrób dokładnie, aż będzie gładkie i elastyczne. Pamiętaj, że mleko musi być ciepłe, a nie gorące.
- Wyrobione ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj budyń. Zagotuj go z 400 ml mleka i 2 łyżeczkami cukru. Następnie przygotuj kruszonkę, rozcierając palcami mąkę, cukier i masło, aż powstaną małe grudki.
- Gdy ciasto wyrośnie, dnem szklanki zrób w nim wgłębienia. Wlej w nie gotowy budyń.
- Posyp ciasto ulubionymi owocami, a na wierzch rozsyp kruszonkę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach przez około 40 minut.
















