Szukasz przepisu na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje? Ja już znalazłam i mam ci je do polecenia. Wypróbuj ten sprawdzony sposób na ciasto z budyniem i wybranymi owocami. Prosta technika ze szklanką, dzięki której stworzysz idealne wgłębienia na budyniowy krem to ideał wśród trików. Zagwarantuje spektakularny efekt i zachwyci smakiem każdego.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Aby ciasto drożdżowe wyszło puszyste i leciutkie, musisz pamiętać o kilku ważnych i podstawowych zasadach. Przede wszystkim, drożdże muszą być świeże, a mleko ciepłe (ale nie gorące!). Zbyt wysoka temperatura „zabija“ drożdże, a ciasto nie wyrośnie jak trzeba. Ważne jest również, aby dokładnie wyrobić ciasto, do momentu aż będzie elastyczne i gładkie.

Można to zrobić ręcznie lub użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu ciasto musi mieć czas, aby podwoić swoją objętość. To najważniejszy moment w pieczeniu. Właśnie on sprawia, że jest tak puszyste. Upewnij się, że miejsce, w którym rośnie, jest ciepłe i nie przewiewa.

Przepis na ciasto drożdżowe z trikiem ze szklanką

Ten prosty przepis sprawi, że pokochasz pieczenie. Ciasto jest mięciutkie, a w połączeniu z budyniem i owocami smakuje wręcz obłędnie. Genialny trik ze szklanką pozwoli ci stworzyć idealne miejsca na budyń i owoce. Zobacz jakie to proste.

Składniki na ciasto:

  • 8 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 70 ml oleju
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu
  • 2 łyżeczki cukru
  • Dowolne owoce, np. maliny, borówki, jeżyny
  • Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto wyrób dokładnie, aż będzie gładkie i elastyczne. Pamiętaj, że mleko musi być ciepłe, a nie gorące.
  2. Wyrobione ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotuj budyń. Zagotuj go z 400 ml mleka i 2 łyżeczkami cukru. Następnie przygotuj kruszonkę, rozcierając palcami mąkę, cukier i masło, aż powstaną małe grudki.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, dnem szklanki zrób w nim wgłębienia. Wlej w nie gotowy budyń.
  5. Posyp ciasto ulubionymi owocami, a na wierzch rozsyp kruszonkę.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach przez około 40 minut.