Bułki z siemieniem, to idealna opcja na świeże pieczywo bez wychodzenia z domu. Do tego są zdrowe i dokładnie wiesz, co trafia do środka. A przy tym nie narobisz się przy nich za bardzo. Wystarczy zagnieść ciasto i są praktycznie już gotowe.
Składniki na bułki z siemieniem
Upieczenie bułek z superfoods, bo jest nim siemię lniane, to zawsze dobry pomysł. To nie tylko pyszne, pięknie pachnące pieczywo, ale też mnóstwo cennych właściwości. Te niewielkie drobinki, poprawiają pracę układu trawiennego, dbają o żołądek i dobre samopoczucie.
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- 3,5 szklanki mąki
- pół szklanki siemienia lnianego + do posypania
- pół łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
Jak zrobić bułki siemieniem lnianym?
- Przygotowanie bułek drożdżowych (podobnie jak bułek poznańskich) trzeba zacząć od nastawienia rozczynu. Wkrusz je do miseczki lub kubeczka, dodaj pół szklanki wody, dosyp mąkę i dołóż miód. Wymieszaj dokładnie, żeby drożdże uzyskały płynną konsystencję. Odstaw je na 10-15 minut w ciepłe miejsce, po chwili powinny zacząć rosnąć.
- Roztop też masło w rondelku i odstaw je do ostygnięcia.
- Do miski przesiej mąkę, dosyp ziarenka siemienia lnianego i sól. Wlej też mleko, rozpuszczone i wystudzone masło, wbij też jajko.
- Zacznij zagniatać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie, gotowe powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Zazwyczaj trwa to około 15 minut. Druga opcja, to wyrobienie ciasta mechanicznie. Wszystkie składniki przełóż do misy miksera planetarnego, zamontuj hak do ciasta drożdżowego. W tym przypadku zajmie to około 7 minut.
- Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto wyjmij z miski i przełóż je na stolnicę podsypaną mąką lub na czysty blat. Rozwałkuj je, nadając mu kształt koła. Możesz je też rozciągnąć palcami. Następnie pokrój je na trójkąty. W tym celu możesz użyć noża do pizzy (ale nie jest to konieczne).
- Bułki z siemienia ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem, a potem posyp dodatkową porcją siemienia lnianego.
- Wsadź je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza (tryb pieczenia góra-dół) na 20-25 minut.geggggge
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @czarodziejka81, Beata Dahms/PROSTE PRZEPISY/Kuchnia
















