Bułki z siemieniem, to idealna opcja na świeże pieczywo bez wychodzenia z domu. Do tego są zdrowe i dokładnie wiesz, co trafia do środka. A przy tym nie narobisz się przy nich za bardzo. Wystarczy zagnieść ciasto i są praktycznie już gotowe.

Składniki na bułki z siemieniem

Upieczenie bułek z superfoods, bo jest nim siemię lniane, to zawsze dobry pomysł. To nie tylko pyszne, pięknie pachnące pieczywo, ale też mnóstwo cennych właściwości. Te niewielkie drobinki, poprawiają pracę układu trawiennego, dbają o żołądek i dobre samopoczucie.

  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 3,5 szklanki mąki
  • pół szklanki siemienia lnianego + do posypania
  • pół łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży

Jak zrobić bułki siemieniem lnianym?

  1. Przygotowanie bułek drożdżowych (podobnie jak bułek poznańskich) trzeba zacząć od nastawienia rozczynu. Wkrusz je do miseczki lub kubeczka, dodaj pół szklanki wody, dosyp mąkę i dołóż miód. Wymieszaj dokładnie, żeby drożdże uzyskały płynną konsystencję. Odstaw je na 10-15 minut w ciepłe miejsce, po chwili powinny zacząć rosnąć.
  2. Roztop też masło w rondelku i odstaw je do ostygnięcia.
  3. Do miski przesiej mąkę, dosyp ziarenka siemienia lnianego i sól. Wlej też mleko, rozpuszczone i wystudzone masło, wbij też jajko. 
  4. Zacznij zagniatać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie, gotowe powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Zazwyczaj trwa to około 15 minut. Druga opcja, to wyrobienie ciasta mechanicznie. Wszystkie składniki przełóż do misy miksera planetarnego, zamontuj hak do ciasta drożdżowego. W tym przypadku zajmie to około 7 minut.
  5. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  6. Ciasto wyjmij z miski i przełóż je na stolnicę podsypaną mąką lub na czysty blat. Rozwałkuj je, nadając mu kształt koła. Możesz je też rozciągnąć palcami. Następnie pokrój je na trójkąty. W tym celu możesz użyć noża do pizzy (ale nie jest to konieczne).
  7. Bułki z siemienia ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem, a potem posyp dodatkową porcją siemienia lnianego.
  8. Wsadź je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza (tryb pieczenia góra-dół) na 20-25 minut.geggggge

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @czarodziejka81, Beata Dahms/PROSTE PRZEPISY/Kuchnia