Poziomki, choć są mniej popularne niż borówki czy truskawki, to zachwycają smakiem. Najłatwiej jest je zjeść prosto z krzaczka, ale małe jagódki świetnie sprawdzają się także w wypiekach. Można je dodać do masy, by nadać jej owocowy smak, zrobić z nimi tartę z kremem, lub, jak ja, wykorzystać pierwsze poziomki do przygotowania prostych, ale pysznych muffinek. Pracy przy nich niewiele, a smakują obłędnie dzięki dodatkowi białej czekolady.
Jak zrobić szybkie muffinki z poziomkami?
Muffinki z poziomkami robię sprawdzoną metodą, czyli mieszając suche składniki z mokrymi. Ten sposób nigdy mnie nie zawodzi, babeczki pięknie wyrastają, są puszyste i mięciutkie. Przygotowując je w ten sposób, pamiętaj o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki. Jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową, zanim zaczniesz je mieszać. W przeciwnym razie po upieczeniu może spotkać cię niemiła niespodzianka w piekarniku - zakalec. Aby go uniknąć pamiętaj także, że składniki mokre i suche trzeba wymieszać jedynie do połączenia. Co to oznacza? Weź zwykłą łyżkę i wymieszaj ciasto tak, żeby nie była widoczna w nim mąka. Jej niewielkie grudki mogą pozostać w cieście (nie wpłynie to źle na konsystencję muffinek po upieczeniu), ale nie mieszaj ciasta długo. Nie używaj również miksera. Zwykła łyżka wystarczy, by ciasto połączyło się na tyle, że możesz je przełożyć do foremki na babeczki. Zobacz, w jakich proporcjach przygotowuję muffinki z poziomkami.
Przepis na muffinki z poziomkami
Z podanego przepisu wyjdzie 12 muffinek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 100 g białej czekolady
- 200 g poziomek
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki. Roztrzep całe jajka, dolej olej i jogurt. Wymieszaj.
- Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj je ze sobą, jedynie do połączenia.
- Białą czekoladę drobno posiekaj i dodaj do masy.
- Poziomki umyj, osusz i wsyp do ciasta. Wymieszaj całość delikatnie.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je do 3/4 wysokości (babeczki urosną podczas pieczenia).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu możesz muffinki udekorować cukrem pudrem (nie miałam pod ręką, więc pominęłam ten krok).
















