Muhammarę przygotujesz w kilka minut, zwłaszcza jeśli użyjesz gotowych składników. Wystarczy wrzucić wszystko do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Nic nie trzeba gotować, smażyć, ucierać. Pastę można robić „na oko”, dopasowując ilość składników do tego, jak gęstą konsystencję chcesz uzyskać. Lubisz, jak smarowidło lekko spływa z chleba? Dodaj więcej oliwy. Wolisz wersję zwartą, bardziej do nabierania krakersami? Dosyp… łyżkę bułki tartej więcej.

Muhammara – szybka pasta kanapkowa

Muhammara to pasta o pochodzeniu bliskowschodnim. Popularna jest przede wszystkim w Syrii i Libanie, ale także w kuchniach Armenii czy Turcji. Tradycyjnie podawana jest jako przystawka lub dodatek do dań głównych. 

Ma wyrazisty smak, głęboki kolor i wyjątkową konsystencję. Każdy, kto na nią spojrzy będzie pewien, że to coś bardzo skomplikowanego, ale w rzeczywistości robi się ją błyskawicznie. I to z produktów, które są łatwo dostępne w każdym sklepie.

Podstawowe składniki pasty muhammara

Podstawą są pieczone czerwone papryki, najlepiej własnoręcznie upieczone w piekarniku. Ale jeśli nie masz na to czasu, spokojnie możesz użyć czerwonej papryki w proszku lub chili, jeśli lubisz ostrości. Do tego dochodzą orzechy włoskie, które nadają paście charakterystycznego aromatu. 

I teraz ciekawostka - do zagęszczenia używa się bułki tartej, co może zaskakiwać, ale działa doskonale. Bułka sprawia, że pasta ma zwartą konsystencję i świetnie się rozsmarowuje.

Dodatkowy smak to sprawka czosnku, soku z cytryny, oliwy i przypraw. W oryginalnym przepisie dodaje się sok z granatu, który daje słodko-kwaśną nutę. Jeśli nie masz go pod ręką, nic nie szkodzi. Możesz spokojnie zastąpić go odrobiną octu balsamicznego z kapka miodu. Efekt będzie zbliżony.

Przepis na szybką muhhamarę (dla 4 osób)

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 łyżeczek mielonej papryki
  • ok. 1 szklanki oliwy
  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z granatu 
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Do kielicha blendera wrzuć orzechy i wlej oliwę, Bardzo dokładnie zblenduj, aby w masie nie pozostały duże kawałki orzechów. 
  2. Dodaj pozostałe składniki (poza sokiem z granatów) i przyprawy i blenduj dalej, aż powstanie jednorodna pasta. 
  3. Dodaj sok z granata i bardzo dokładnie wmieszaj go w pastę. Gotowe.
  4. Muhammara najlepiej smakuje, kiedy postoi w lodówce przynajmniej 15-20 minut. Wtedy wszystkie smaki się ładnie przegryzają. Ale jeśli nie masz tyle cierpliwości, możesz ją jeść od razu.

Jak podawać muhammarę?

Podanie zależy tylko od twojej fantazji. Najprostszy sposób to kromka chleba, najlepiej lekko podpieczona i posmarowana grubą warstwą muhammary. Do tego możesz dodać plaster ogórka, rzodkiewki, odrobinę koziego sera albo tylko posypać wszystko świeżym tymiankiem. 

Pasta świetnie łączy się z warzywami - marchewką, selerem naciowym, papryką -pokrojonymi w słupki. Możesz ją też potraktować jako dip do chipsów, chlebka pita albo krakersów.

To również świetna baza do wytrawnych kanapek: zamiast masła czy majonezu, nałóż cienką warstwę muhammary, a na nią plaster pieczonego kurczaka, sałatę i pomidora. Albo wegetariańska wersja: muhammara, grillowany bakłażan i rukola.

W kuchni bliskowschodniej muhammara pojawia się także jako dodatek do mięs z grilla - szaszłyków z jagnięciny, kebabów czy kofty. Ale i w naszej kuchni świetnie zagra np. jako sos do pieczonych ziemniaków czy dodatek do warzywnych kotletów. Ma w sobie lekkość, słodycz, pikantność i orzechową głębię — dlatego pasuje niemal do wszystkiego.