Jak zrobić dobre śmietankowe wafle z galaretkami? Co ciekawe, wcale nie będzie do tego potrzebna żadna śmietanka. Nie od dziś wiadomo, że właśnie kremówka czy „osiemnastka” nie słyną z długiej trwałości. Dlatego jeśli chcesz, by twoje imprezowe wafle przetrwały we właściwej formie do podania na samej imprezie, zdecyduj się na tę wersję.

Jak zrobić śmietankowe wafle z galaretką… bez śmietanki?

Do jej przygotowania będzie potrzebna połowa kubeczka serka mascarpone, kostka masła i mleko w proszku. Te trzy mleczne składniki świetnie będą imitowały śmietankowy smak bez szkody dla trwałości całego deseru.

Element chrupkości zapewni ekstra nadzienie w postaci herbatników. Przed wmieszaniem ich do masy „śmietanowo-galaretkowej” należy je tylko dobrze pokruszyć. Efekt? Pyszne połączenie delikatnego smaku z owocowym sznytem i ciasteczkowym chrupnięciem. A wszystko to w niezwykle efektownej formie, przykryte warstwą old-schoolowych wafli!

Przepis na wafle śmietankowe z galaretką i herbatnikami

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
  • 2 galaretki czerwone 
  • 1 galaretka zielona 
  • 1 galaretka żółta
  • 1 opakowanie herbatników (ok. 200 g)
  • 750 ml gorącej wody
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 100 g mleka w proszku
  • 125 g serka mascarpone (pół opakowania)

Przygotowanie:

  1. Zacznij od rozpuszczenia galaretek (wszystkich poza 1 żółtą) w 1 szklance wrzącej wody, najlepiej od razu w płaskim naczyniu umożliwiającym krojenie – każdą galaretkę rozpuszczamy osobno. Odstaw galaretki, by wystygły, następnie przełóż do lodówki.
  2. Żółtą galaretkę również rozpuść w gorącej wodzie, ale od razu po rozpuszczeniu dodaj do niej masło pokrojone w mniejsze kawałki. Rozpuść tłuszcz w galaretce i zacznij miksowanie całości, dosypując równocześnie mleko w proszku i dodając serek mascarpone. Gęstą masę zostaw do stężenia.
  3. Pokrój ostudzone i schłodzone galaretki w małą kostkę.
  4. Przygotuj standardową blachę o wymiarach 36x25 cm. Wyłóż ją waflami tak, by w pełni przykryły dno formy.
  5. Gdy masa mleczno-galaretkowa zacznie tężeć, dodaj do niej przygotowaną i pokrojoną galaretkę w kostkach, a także rozdrobnione na mniejsze kawałki herbatniki. Wymieszaj wszystko razem i wylej na wafle. Przykryj drugą warstwą wafli. Dociąż wafle z góry drugą blaszką z obciążeniem, by deser po pełnym zastygnięciu miał ładną, płaską powierzchnię.
  6. Wstaw wafle do lodówki na przynajmniej 5-6 godzin.

Smacznego!