Nadmiar dyni z ogródka przerabiam na musy do słoików lub marynuję. Jednak część zawsze piekę i wykorzystuję do zupy dyniowej. Tym razem upieczoną dynię dodałam do ciasta zgodnie z przepisem Remigiusza Rączki. Wyszło genialne, o niebo lepsze niż marchewkowe. Dynia w ogóle nie jest w nim wyczuwalna, natomiast sprawia, że ciasto ma przepiękny, słoneczny kolor, który zachwyca każdego. 

Jesienne ciasto dyniowe z czekoladową polewą

To ciasto dyniowe możesz zrobić nawet łyżką, bez miksera, jeśli wolisz. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki w odpowiedniej kolejności, przełożyć do foremki i upiec. Ciasto pięknie wyrasta, jest puszyste, miękkie, a jednocześnie wilgotne. Głównym jego składnikiem jest oczywiście dynia, którą wcześniej należy upiec (ze skórką) do miękkości. Ja zazwyczaj używam dyni hokkaido, kroję ją na kilka części, usuwam pestki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez ok. 30 minut (choć zależy to od wielkości dyni). Upieczoną dynię koniecznie należy ostudzić, a dopiero potem zmiksować na gładkie purée, które będzie można dodać do ciasta. 

Oprócz dyni równie ważna jest polewa czekoladowa, która sprawia, że ciasto jest dużo smaczniejsze. Przygotujesz ją z białej czekolady połączonej ze śmietanką kremówką. Polej nią upieczone i lekko przestudzone ciasto. Wierzch możesz udekorować dowolnie. Rączka użył prażonych włoskich orzechów i kandyzowanej skórki, by nadać ciastu jeszcze bardziej jesienny charakter.

Przepis na ciasto dyniowe 

Składniki:

  • 250 g purée z dyni  
  • 200 g masła  
  • 3/4 szklanki cukru  
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego  
  • skórka z jednej pomarańczy  
  • 4 jajka  
  • 380 g mąki pszennej  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej  
  • 100 g białej czekolady  
  • 100 g orzechów włoskich  
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  

Sposób przygotowania:

  1. Pieczoną dynię ze skórką zmiksuj na gładkie purée. Zetrzyj do niego skórkę z pomarańczy (wcześniej sparzonej). Wymieszaj całość.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem, aż powstanie gładka i lekko puszysta masa. Dodaj do niej po 1 całym jajku, nie przestawaj ucierać.
  3. Do masy maślano-jajecznej dodaj puree dyniowe, utrzyj do połączenia się składników.
  4. Na koniec dodaj przesianą mąkę z cukrem waniliowym, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. 
  5. Niewielką tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą (użyłam keksówki). Przełóż do niej ciasto dyniowe.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.
  7. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni.
  8. Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku z połamaną na kawałki białą czekoladą. Wymieszaj do rozpuszczenia.
  9. Gotową polewą udekoruj ciasto dyniowe. Wierzch posyp prażonymi orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Odstaw na chwilę do stężenia polewy.