W sadach i na bazarkach pojawia się coraz więcej gruszek. To dobry moment, by zrobić je w marynacie, bo spora część nie jest jeszcze w pełni dojrzała - a takie gruszki lubią ocet. Na bazie tego przepisu możesz zamarynować też winogrona i niewielkie śliwki. Będą chrupiące, a po przegryzieniu skórki słodko-kwaśny sok tryśnie na brodę - mniam.
Jak zamarynować gruszki?
Do zrobienia gruszek w occie nie używaj octu spirytusowego. Jest zbyt mocny i zdominuje zawartość słoika. To kardynalny błąd. Jeśli chcesz czuć głównie smak owoców z lekkim kwaskiem, wybierz ocet jabłkowy, najlepiej pasteryzowany, nie żywy. Ocet jabłkowy pasuje do gruszek w occie najlepiej. Remigiusz Rączka do zalewy używa 400 ml octu jabłkowego. Tyle wystarczy by uzyskać pyszny, lekko kwaskowy, ale nie typowo „konserwowy” smak. Na 3 kg gruszek wykorzystuje on dokładnie po 1 i 1/2 szklanki wody i cukru (proporcja 2:1). Przy takiej ilości wody i cukru ocet będzie się przebijał jedynie delikatnie.
Ocet sam w sobie uchodzi za dobry konserwant, ale niepasteryzowany, z innymi dodatkami w słoiku, w tym owocami i cukrem, może się zepsuć. Takie przetwory poznasz po nieprzyjemnym zapachu, osadzie i śladach kożuszka pleśni w słoiku. Dodatkowo wieczka słoików mogą być nabrzmiałe.
Zwróć też uwagę na to, jakie owoce wybierasz. Najlepsze owoce na gruszki w occie to te twarde. Nie wybieraj miękkich, maślanych owoców. Im twardsze, tym lepsze. Zmiękną w zalewie. Unikaj bery i isoldy - są zbyt miękkie i mają maślany miąższ. One lepiej sprawdzą się do dżemów i musów. Pan Remek poleca klapsę i konferencję, pod warunkiem, że nie są jeszcze do końca dojrzałe.
Gruszek marynowanych nie pasteryzuj zbyt długo, bo zaczną się gotować i w środku zrobi się papka. Wystarczy 8 minut od zagotowania wody.
Przepis na marynowane gruszki Remigiusza Rączki
Składniki:
- 3 kg twardych gruszek
- 1 i 1/2 l wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 400 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka całych goździków
- 2-3 sztuki kory cynamonu
Dodatkowo: duża miska z wodą i sokiem z całej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój gruszki w ćwiartki lub ósemki. Przełóż do miski z wodą i odrobiną soku z cytryny.
- Przelej do garnka wodę, dodaj cukier i cynamon (korę, nie mielony) oraz goździki i gruszki (wyłów je wcześniej z wody).
- Dodaj ocet i od momentu zagotowania gotuj ok. 5 minut.
- Przełóż gruszki wraz z dodatkami do wyparzonych słoików. Dopełnij zalewą, w której się gotowały i mocno zakręć.
- Pasteryzuj: przełóż słoiki do dużego garnka wyłożonego czystą ściereczką. Zalej wodą do 3/4 wysokości i gotuj ok. 8 minut od momentu zagotowania wody.
- Wyjmij ostrożnie, wyłóż do góry dnem i wystudź całkowicie, a potem przełóż słoiki w suche, chłodne i ciemne miejsce.
















