Tomasz Strzelczyk regularnie zachwyca sprawdzonymi przepisami, ale ten przebił wszystkie. Ze zwykłych kotletów mielonych kucharz zrobił prawdziwy hit nad hitami, a wszystko to za sprawą nietypowej panierki. Oprócz zwykłej bułki tartej, dorzucił coś ekstra i wyszło obłędnie. Zobacz, jak przygotować takie kotlety, a gdy raz ich spróbujesz, nie wrócisz już do tych tradycyjnych. 

Genialny trik na chrupiące kotlety mielone

Dobre kotlety mielone powinny być rumiane i chrupiące na zewnątrz, a w środku tak mięciutkie i soczyste, że same rozpadają się pod widelcem. Aby osiągnąć taki efekt, kucharze próbują różnych sposobów. Wiele osób radzi, aby długo wyrabiać mięso mielone w dłoniach, a inni stosują myk z dolewaniem do masy odrobiny wody gazowanej. Oba triki są przydatne, ale okazuje się, że nie chodzi tu tylko o sam środek, ale głównie o panierkę.

Zamiast obtaczać gotowe kotlety w samej mące czy bułce tartej, lepiej zastosować sprytną metodę Tomasza Strzelczyka. Ulubiony kucharz internautów pokazał jakiś czas temu na swoim kanale YouTube prosty patent na chrupiącą panierkę na bazie startych ziemniaków i cebulki z dodatkiem bułki tartej oraz przypraw. Przygotowując taką ziemniaczaną skorupkę do kotletów, zyskuje się dwa ulubione dania w jednym, bo obiad smakuje trochę jak połączenie mielonych i placków ziemniaczanych. Brzmi pysznie? Zobacz poniżej dokładny przepis na to cudo i koniecznie przetestuj go w swojej kuchni. 

Przepis na kotlety mielone Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kilogram mielonego mięsa
  • 4/5 szt. ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • trochę mąki pszennej
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • przyprawy: 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 łyżka suszonego majeranku oraz sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko oprósz solą i odstaw na 15 minut. 
  2. Po tym czasie odkładnie odciśnij warzywa z całego płynu i przełóż je do miseczki. Dodaj słodką mieloną paprykę oraz bułkę tartą i połącz całość.
  3. Mięso mielone wymieszaj z musztardą i wszystkimi przyprawami. Dokładnie wyrób masę w dłoniach i formuj z niej średniej wielkości kotlety.
  4. Każdego kotleta panieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz ziemniakach z bułką tartą. 
  5. Tak przygotowane kotlety mielone wykładaj na rozgrzany olej i smaż, aż panierka nabierze złocistego koloru. 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA