"Co można zrobić z tego, co mamy w spiżarce? Czyli ze zwykłej puszki kukurydzy?" Takie pytanie zadał sobie swego czasu Robert Makłowicz i zaraz zabrał się za robienie kukurydzianych placuszków, a właściwie swego rodzaju racuchów. Jak to możliwe? Taka kombinacja była możliwa dzięki nietypowej inspiracji, którą znany podróżnik zaczerpnął z dalekiej Tajlandii.

Co zrobić z kukurydzy w puszce?

Jak słusznie zauważył Makłowicz, kukurydza z puszki to niemal wyłącznie stały element tylko sałatek robionych chętnie w Polsce czy też ewentualnie dodatek do pizz – w opinii pana Roberta niepozorna kukurydza to wręcz zmora tego rodzaju włoskiego dania… Jak więc powinno się ją wykorzystać w kuchni w sposób odpowiedni? Według Makłowicza tym sposobem jest przerabianie kukurydzy konserwowej na placki. 

Przepis na takie cudeńko jest bardzo prosty, nie wymaga wielu składników, a właściwie zostawia ogromne pole do popisu. Poniższa wersja jest autorstwa samego Makłowicza, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by inspirowane Tajlandią kukurydziane racuchy przyrządzić nie tyle na ostro jak w oryginalnej recepturze, co na przykład na słodko.

Przepis na placuszki kukurydziane Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1-2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • Szczypta soli
  • 1-2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • Olej roślinny do smażenia

Składniki na sos:

  • 125 ml octu ryżowego
  • 100 g  cukru
  • 1-2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski lub garnka wrzuć 2 puszki kukurydzy wraz z zalewą. 
  2. Dodaj do kukurydzy parę łyżek tajskiej czerwonej pasty curry, dodaj mąkę, szczyptę soli i dobrze zamieszaj.
  3. W tym czasie przystąp do przygotowania sosu. Podgrzej ocet, wrzuć do środka cukier.
  4. Gdy cukier się rozpuści, dodaj pokrojoną i pozbawioną gniazd nasiennych papryczkę chili, a także przeciśnięty przez praskę czosnek wraz ze szczyptą soli. 
  5. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w wodzie i zagęść taką zawiesiną sos. Odstaw do ostygnięcia.
  6. W głębokim rondlu lub woku podgrzej tłuszcz. Nakładaj ostrożnie porcje kukurydzianego ciasta i smaż racuchy przez kilka minut do uzyskania lekko brązowego koloru.
  7. Odsączaj na ręczniku papierowym i podawaj z sosem.

Smacznego!

Źródło: Robert Makłowicz/YouTube