Na taką niezwykłą śmietanę wpadłam na fali poszukiwań bitej śmietany bez dodatku mleka kokosowego. Wiem z doświadczenia, że nie wszyscy przepadają za jego posmakiem. Ta bita śmietana bez śmietany smakuje neutralnie. W zależności od tego, co do niej dodasz, może być zarówno obiadowa - nawet do dekoracji i zabielania zup, jak i deserowa - jeśli wzbogacisz ją słodkim syropem cukrowym lub smakowym.
Nie potrzeba tu żadnych „wydumanych” składników. Wszystkie dostaniesz w najbliższym sklepie spożywczym. A blender (polecam kielichowy - z wąskim naczyniem), na pewno masz w kuchni. Jeśli masz tylko tzw. żyrafę, miksuj składniki w wąskim, wysokim naczyniu - jak majonez.
Jak zrobić wegańską bitą śmietanę?
Robi się ją tak samo szybko i łatwo jak właśnie domowy majonez. Bazą jest tu napój sojowy, koniecznie bez cukru. Dla powodzenia przepisu ważne jest, by był on wcześniej mocno schłodzony - jak zwykła śmietanka kremówka. Nie obawiaj się posmaku soi. Skutecznie zatuszuje go kwasek cytrynowy i sól.
Jeśli chcesz otrzymać wersję na słodko, pod koniec miksowania dodaj nieco syropu cukrowego - zrobionego samodzielnie lub gotowego (albo soku spod przetworów owocowych). Jeśli chodzi ci po głowie mała wytrawna odmiana smakowa od klasycznej wersji, inne dodatki (np. posiekane wcześniej zioła czy przyprawy), również dodaj na finiszu. Wegańską bitą śmietanę przechowuj w lodówce, w wyparzonym zakręconym słoiczku. Z czasem jeszcze zgęstnieje.
Przepis na bitą śmietanę na mleku sojowym
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- 1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku
- ok. 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozpuść kwasek cytrynowy w ciepłej wodzie.
- Przelej do kielicha blendera zimny napój sojowy, dodaj sól i rozpuszczony kwasek. Ubijaj na średnich obrotach, aż całość zacznie się pienić.
- Wlej olej, włącz największe obroty i miksuj, aż całość zgęstnieje. Jeśli olej wciąż się oddziela, zmniejsz nieco obroty.
- Przelej do słoika, zakręć i schowaj do lodówki na co najmniej 15 minut, a najlepiej na całą noc. W tym czasie dodatkowo zgęstnieje.
Jeśli w lodówce olej zacznie się oddzielać, korzystaj z najgęstszej, wierzchniej warstwy lub wymieszaj wszystko razem przed użyciem.
Źródło przepisu: mniumniu.com.
Do czego używać sojowej bitej śmietany?
Pytanie raczej powinno brzmieć: do czego nie można. Taka wegańska bita śmietana w słodkiej wersji nie będzie wystarczająco stabilna do przekładania czy dekoracji tortów, nawet z dodatkami - jako baza na krem.
Możesz jej za to używać wszędzie indziej: do dekoracji wierzchu placków i ciast owocowych, do dekoracji ciasta marchewkowego, do racuchów, placuszków na słodko, pucharków z deserami na zimno i do owoców.
W wersji wytrawnej sprawdzi się świetnie do okraszenia młodych ziemniaków i koperku, pierogów z owocami i nie tylko - również ruskich, jako baza do sosów, np. sosu pieczarkowego czy koperkowego, a także do zabielania i dekoracji zup - w roli kleksa oraz jako podstawa chłodnika - po rozcieńczeniu zimną wodą. Możesz też wykańczać nią placki ziemniaczane.
















