Papierówki mają w sprzedaży głównie sprzedawcy na niewielkich stoiskach, na bazarku. Trudno w większej ilości przetransportować je bez obijania się - skórka i miąższ są bardzo delikatne. Możesz je też zebrać na dziko w miejscu z dala od ulicy. To ciasto z papierówek wymaga ani miksera planetarnego, ani precyzji cukiernika. Kilka jajek, trochę mąki i oleju, mleko z lodówki i wyrobiona, pewna ręka. Jabłka kroję dość grubo, bo wtedy ładnie „trzymają się” w cieście i nie robi się z nich mus. To nie szarlotka, a prosty jabłecznik. Najczęściej podaję je jeszcze lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem. Domownicy lubią je właśnie takie – proste, swojskie i mięciutkie w środku.

Jak zrobić błyskawiczne ciasto z papierówek?

Najpierw miksujesz jajka z cukrem na puszystą masę, potem dodajesz olej, mąkę i mleko. Konsystencja ma być płynna, ale nie wodnista - regulujesz ją za pomocą mleka. Jabłka idą na dno formy.  Pokrój je na ostatnią chwilę, by nie zdążyły ściemnieć. Możesz też zrobić to nieco szybciej i skropić owoce sokiem z cytryny.

Dopiero na sam koniec do ciasta dorzuć coś, co robi całą robotę. Cała tajemnica tego ciasta polega na 1 małym triku, który sprawia, że wypiek jest superpuszysty i niemal „wychodzi” z formy.

Trik z octem – dlaczego działa i kiedy go dodawać?

Ocet w tym przepisie pełni bardzo konkretną rolę. Reaguje z proszkiem do pieczenia i spulchnia ciasto. Dzięki temu po upieczeniu jest delikatne i wyrośnięte, a nie zbite. W dodatku ten krok robisz dopiero na końcu, więc reakcja zachodzi już po zalaniu jabłek i trafia prosto do pieca. Nie martw się o smak - nie czuć go ani trochę. Jeśli nie masz octu, możesz zastąpić go sokiem z cytryny. Działa równie dobrze.

Przepis na ciasto z papierówkami

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg papierówek (najlepiej lekko kwaśnych i twardych)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleko w temperaturze pokojowej (ok. 1/3 szklanki, dolewaj stopniowo)
  • 2 łyżki octu spirytusowego lub jabłkowego

Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania lub cukier puder wymieszany z cynamonem.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz papierówki i odłóż na chwilę na bok. 
  2. Do dużej miski wbij 3 żółtka i 2 całe jajka. Dodaj cukier.
  3. Miksuj wszystko przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
  4. Wlej olej i miksuj przez 30 sekund, aż składniki się połączą.
  5. Dodawaj mąkę partiami, najlepiej w 4 turach. Po każdej porcji miksuj ok. minutę, do połączenia składników.
  6. Teraz stopniowo wlewaj mleko – po kilka łyżek, aż uzyskasz dość płynne, ale nie wodniste ciasto.
  7. Wsyp proszek do pieczenia i jeszcze raz krótko zmiksuj.
  8. Pokrój jabłka w grube cząstki – najlepiej na szóstki.
  9. Wysyp wszystkie jabłka do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to zazwyczaj tortownica). Nie ugniataj, zostaw luźno – muszą być szczeliny.
  10. Dopiero teraz dodaj do ciasta 2 łyżki octu i wmieszaj łyżką do ciasta.
  11. Zalej jabłka ciastem, lekko obracając formą, żeby masa dotarła między wszystkie szczeliny.
  12. Piecz przez 1 godzinę i 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż wierzch się zrumieni.

Wystudź i jeśli chcesz, posyp cukrem pudrem.