Papierówki mają w sprzedaży głównie sprzedawcy na niewielkich stoiskach, na bazarku. Trudno w większej ilości przetransportować je bez obijania się - skórka i miąższ są bardzo delikatne. Możesz je też zebrać na dziko w miejscu z dala od ulicy. To ciasto z papierówek wymaga ani miksera planetarnego, ani precyzji cukiernika. Kilka jajek, trochę mąki i oleju, mleko z lodówki i wyrobiona, pewna ręka. Jabłka kroję dość grubo, bo wtedy ładnie „trzymają się” w cieście i nie robi się z nich mus. To nie szarlotka, a prosty jabłecznik. Najczęściej podaję je jeszcze lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem. Domownicy lubią je właśnie takie – proste, swojskie i mięciutkie w środku.
Jak zrobić błyskawiczne ciasto z papierówek?
Najpierw miksujesz jajka z cukrem na puszystą masę, potem dodajesz olej, mąkę i mleko. Konsystencja ma być płynna, ale nie wodnista - regulujesz ją za pomocą mleka. Jabłka idą na dno formy. Pokrój je na ostatnią chwilę, by nie zdążyły ściemnieć. Możesz też zrobić to nieco szybciej i skropić owoce sokiem z cytryny.
Dopiero na sam koniec do ciasta dorzuć coś, co robi całą robotę. Cała tajemnica tego ciasta polega na 1 małym triku, który sprawia, że wypiek jest superpuszysty i niemal „wychodzi” z formy.

Trik z octem – dlaczego działa i kiedy go dodawać?
Ocet w tym przepisie pełni bardzo konkretną rolę. Reaguje z proszkiem do pieczenia i spulchnia ciasto. Dzięki temu po upieczeniu jest delikatne i wyrośnięte, a nie zbite. W dodatku ten krok robisz dopiero na końcu, więc reakcja zachodzi już po zalaniu jabłek i trafia prosto do pieca. Nie martw się o smak - nie czuć go ani trochę. Jeśli nie masz octu, możesz zastąpić go sokiem z cytryny. Działa równie dobrze.
Przepis na ciasto z papierówkami
Składniki:
- 1 i 1/2 kg papierówek (najlepiej lekko kwaśnych i twardych)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mleko w temperaturze pokojowej (ok. 1/3 szklanki, dolewaj stopniowo)
- 2 łyżki octu spirytusowego lub jabłkowego
Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania lub cukier puder wymieszany z cynamonem.
Sposób przygotowania:
- Obierz papierówki i odłóż na chwilę na bok.
- Do dużej miski wbij 3 żółtka i 2 całe jajka. Dodaj cukier.
- Miksuj wszystko przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Wlej olej i miksuj przez 30 sekund, aż składniki się połączą.
- Dodawaj mąkę partiami, najlepiej w 4 turach. Po każdej porcji miksuj ok. minutę, do połączenia składników.
- Teraz stopniowo wlewaj mleko – po kilka łyżek, aż uzyskasz dość płynne, ale nie wodniste ciasto.
- Wsyp proszek do pieczenia i jeszcze raz krótko zmiksuj.
- Pokrój jabłka w grube cząstki – najlepiej na szóstki.
- Wysyp wszystkie jabłka do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to zazwyczaj tortownica). Nie ugniataj, zostaw luźno – muszą być szczeliny.
- Dopiero teraz dodaj do ciasta 2 łyżki octu i wmieszaj łyżką do ciasta.
- Zalej jabłka ciastem, lekko obracając formą, żeby masa dotarła między wszystkie szczeliny.
- Piecz przez 1 godzinę i 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż wierzch się zrumieni.
Wystudź i jeśli chcesz, posyp cukrem pudrem.
















