Rolada ziemniaczana z surowych ziemniaków na pierwszy rzut oka może wydawać się trudna do zrobienia, bo jej otoczkę stanowią ułożone na zakładkę cienkie plasterki jak do zapiekanki we francuskim stylu. W rzeczywistości jednak ta baza jest bardzo prosta, a dzięki warstewce parmezanu staje się elastyczna i łatwo zwinąć ją w rulon.

Wypełnisz ją tym, co trzymasz w lodówce na kanapkę. Wystarczy dowolna szynka i ser (najlepiej dobrze topiący się, ciągnący się jak marzenie miłośnika pizzy).  

Jakie ziemniaki wykorzystać do zrobienia rolady?

Otoczka rolady ziemniaczanej to najważniejszy punkt programu. Ma być chrupiąca i rumiana, ale jednocześnie elastyczna, żeby dało się ją swobodnie zwinąć z dodatkami. Plasterki kartofli powinny się ze sobą skleić, by tworzyły nieprzerwany, solidny płat.

Wspomoże je w tym cienka warstwa parmezanu, ale powinny też same uwolnić wystarczającą ilość skrobi. Dlatego warto wykorzystać podobny gatunek jak ten, po który sięgniesz, przyrządzając na przykład zapiekankę ziemniaczaną z porem lub babkę kartoflak. Najlepiej sprawdzi się typ B, czyli ogólnoużytkowy, średnio mączysty. Po zapieczeniu z serem będę chrupkie z zewnątrz i wystarczająco miękkie w środku

Rolada ziemniaczana z szynką i serem – przepis

Składniki:

  • 200 g tartego parmezanu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 6 plastrów szynki
  • 1 szklanka tartej mozzarelli 

Dodatkowo:

  • oliwa (najlepiej w sprayu)
  • przyprawy: sól, suszony czosnek, suszona cebula

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę pergaminem i posyp ją cienką warstwą tartego parmezanu.
  2. Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w plastry o grubości około 4 mm. Jeśli będą za grube, rolada nie będzie chciała się zwinąć, a za cienkie się porwą, więc warto przyłożyć się do tej czynności. Najlepiej wykorzystać szatkownicę (mandolinę).
  3. Rozłóż ziemniaki na warstwie parmezanu, tak żeby na siebie zachodziły. Posmaruj lub opryskaj oliwą, posyp przyprawami. Piecz przez około 25 minut, a potem lekko przestudź.
  4. Ułóż na upieczonych ziemniakach plasterki szynki i posyp je serem. Ostrożnie zwiń roladę od krótszego boku. Zapiekaj przez 7–10 minut.

Jak podać roladę z ziemniaków?

W opcji minimum wystarczy obsypać ją świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub koperkiem, albo ozdobić płatkami chili, żeby na języku został przyjemny, lekko pikantny smak. Rolada świetnie będzie też smakować z dodatkami, które normalnie podajesz do tostów z szynką i serem albo placków ziemniaczanych, czyli z ketchupem, sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.

Sprawdzi się też delikatny, ziołowy sos na jogurcie, słodkawy dip barbecue lub ostry akcent w postaci srirachy lub tabasco. Rolada z ziemniaków dobrze komponuje się z lekkimi sałatkami, na przykład na bazie szpinaku i pomidorków koktajlowych. W sezonie wiosenno-letnim połącz ją ze szparagami z patelni lub piekarnika.

Źródło: instagram.com/hungry.happens