Rolada ziemniaczana z surowych ziemniaków na pierwszy rzut oka może wydawać się trudna do zrobienia, bo jej otoczkę stanowią ułożone na zakładkę cienkie plasterki jak do zapiekanki we francuskim stylu. W rzeczywistości jednak ta baza jest bardzo prosta, a dzięki warstewce parmezanu staje się elastyczna i łatwo zwinąć ją w rulon.
Wypełnisz ją tym, co trzymasz w lodówce na kanapkę. Wystarczy dowolna szynka i ser (najlepiej dobrze topiący się, ciągnący się jak marzenie miłośnika pizzy).
Jakie ziemniaki wykorzystać do zrobienia rolady?
Otoczka rolady ziemniaczanej to najważniejszy punkt programu. Ma być chrupiąca i rumiana, ale jednocześnie elastyczna, żeby dało się ją swobodnie zwinąć z dodatkami. Plasterki kartofli powinny się ze sobą skleić, by tworzyły nieprzerwany, solidny płat.
Wspomoże je w tym cienka warstwa parmezanu, ale powinny też same uwolnić wystarczającą ilość skrobi. Dlatego warto wykorzystać podobny gatunek jak ten, po który sięgniesz, przyrządzając na przykład zapiekankę ziemniaczaną z porem lub babkę kartoflak. Najlepiej sprawdzi się typ B, czyli ogólnoużytkowy, średnio mączysty. Po zapieczeniu z serem będę chrupkie z zewnątrz i wystarczająco miękkie w środku.
Rolada ziemniaczana z szynką i serem – przepis
Składniki:
- 200 g tartego parmezanu
- 3 średnie ziemniaki
- 6 plastrów szynki
- 1 szklanka tartej mozzarelli
Dodatkowo:
- oliwa (najlepiej w sprayu)
- przyprawy: sól, suszony czosnek, suszona cebula
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę pergaminem i posyp ją cienką warstwą tartego parmezanu.
- Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w plastry o grubości około 4 mm. Jeśli będą za grube, rolada nie będzie chciała się zwinąć, a za cienkie się porwą, więc warto przyłożyć się do tej czynności. Najlepiej wykorzystać szatkownicę (mandolinę).
- Rozłóż ziemniaki na warstwie parmezanu, tak żeby na siebie zachodziły. Posmaruj lub opryskaj oliwą, posyp przyprawami. Piecz przez około 25 minut, a potem lekko przestudź.
- Ułóż na upieczonych ziemniakach plasterki szynki i posyp je serem. Ostrożnie zwiń roladę od krótszego boku. Zapiekaj przez 7–10 minut.
Jak podać roladę z ziemniaków?
W opcji minimum wystarczy obsypać ją świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub koperkiem, albo ozdobić płatkami chili, żeby na języku został przyjemny, lekko pikantny smak. Rolada świetnie będzie też smakować z dodatkami, które normalnie podajesz do tostów z szynką i serem albo placków ziemniaczanych, czyli z ketchupem, sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.
Sprawdzi się też delikatny, ziołowy sos na jogurcie, słodkawy dip barbecue lub ostry akcent w postaci srirachy lub tabasco. Rolada z ziemniaków dobrze komponuje się z lekkimi sałatkami, na przykład na bazie szpinaku i pomidorków koktajlowych. W sezonie wiosenno-letnim połącz ją ze szparagami z patelni lub piekarnika.
Źródło: instagram.com/hungry.happens

















