Sałatka jarzynowa w tej postaci to przystawka idealna na zimno, w sam raz na jeden kęs, do przygotowania z wyprzedzeniem, czyli jak znalazł na większą liczbę gości, na imprezę lub święta.
Łączy dwa najbardziej rozpoznawalne kulinarne symbole wielkanocnego stołu, a przy tym jest oryginalna. Zrób w tym roku jajka faszerowane sałatką jarzynową, żeby zaskoczyć rodzinę.
Przepis na jajka faszerowane sałatką jarzynową
Składniki:
- 6 jajek (najlepiej rozmiar L, żeby łatwiej było je faszerować)
- 1 średnia marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- kawałek selera (ok. 50 g, możesz pominąć, ale daje dużo aromatu)
- 1 mały ziemniak
- 2–3 ogórki kiszone średniej wielkości
- 1/2 jabłka
- 1/2 szklanki groszku konserwowego lub mrożonego
- 2 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- kilka listków natki pietruszki lub koperku do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo – ok. 9–10 minut, żeby żółtko było zwarte, ale nie sine. Przełóż je od razu z wrzątku do zimnej wody, by łatwiej się obierały.
- Obierz jajka, przekrój je delikatnie wzdłuż. Wyjmij żółtka i przełóż do osobnej miseczki – posłużą jako baza farszu. Białka ułóż na półmisku lub tacy, na której będziesz je serwować.
- Warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, ziemniak i seler) umyj i ugotuj w osolonej wodzie – nie przeciągnij ich, mają być miękkie, ale zwarte. Wystudź jarzyny i pokrój je w drobną kostkę – im mniejsze kawałki, tym lepiej wszystko się połączy.
- Ogórki również potnij w drobną kostkę – jeśli są bardzo wodniste, odciśnij je lekko w ręczniku papierowym.
- Jeśli używasz mrożonego groszku, wrzuć go na 2–3 minuty do wrzątku, a potem przelej zimną wodą – dzięki temu zachowa kolor i chrupkość.
- Do miski z pokrojonymi warzywami dodaj groszek, ogórki, pokrojone w kostkę jabłko i rozgniecione widelcem żółtka. Dopraw solą i pieprzem – najlepiej najpierw małą ilością i stopniowo próbuj.
- Dodaj majonez i musztardę, dobrze wymieszaj. Jeśli sałatka jest zbyt gęsta, dołóż więcej majonezu lub łyżkę jogurtu naturalnego.
- Nałóż farsz z sałatki jarzynowej do połówek białek za pomocą łyżeczki.
- Każde jajko udekoruj listkiem natki pietruszki lub koperku. Możesz też położyć na wierzch kilka ziarenek groszku i dodatkową porcję majonezu z musztardą.
Wariacje i zamienniki składników
Nie musisz trzymać się sztywno listy składników z klasycznej jarzynowej. Możesz urozmaicić przepis na swój sposób. Oto kilka pomysłów:
- Zamiast ziemniaka możesz użyć kalafiora albo batata – wtedy smak sałatki będzie delikatnie słodszy i mniej skrobiowy.
- Ogórki kiszone da się wymienić na inne kwaśne przetwory, na przykład korniszony albo grzybki marynowane.
- Jeśli chcesz dodać trochę słodyczy, dorzuć kukurydzę z puszki.
- Dla wyrazistego posmaku możesz dodać odrobinę startego chrzanu – świetnie pasuje do jajek.
- By uzyskać jak najsmaczniejszą przystawkę, sam zrób sos. Może być to klasyczny domowy majonez lub majonez z oliwą po suszonych pomidorach.
- Jeśli chcesz, żeby jajka faszerowane sałatką były trochę lżejsze, możesz zamienić majonez na gęsty jogurt naturalny.
Czy można zrobić jajka faszerowane sałatką z wyprzedzeniem?
Tak, a nawet jest to wskazane, gdy masz dużo innych przygotowań na święta. Jarzyny najlepiej ugotować dzień wcześniej, żeby miały czas dobrze wystygnąć, wtedy lepiej będą się kroić. Ugotowane jajka przechowuj w lodówce – zawinięte w folię lub w zamkniętym pojemniku, żeby nie roztaczały zapachu.
Jeśli nie masz ochoty na gotowanie i krojenie warzyw, możesz kupić gotową mieszankę, choćby marchewkę z groszkiem, to już dużo ułatwi. Sprawdzą się też jarzyny z rosołu – pod warunkiem, że nie są rozgotowane. Jeśli masz zajęte wszystkie palniki kuchenki w ferworze przygotowań świątecznych, możesz przygotować jajka w piekarniku lub w air fryerze, bez żadnej wody. We frytkownicy beztłuszczowej trzymaj je przez 15 minut w 130°C.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze i przygotowaniu składników?
Wiadomo, że najlepsze są świeżutkie jajka, ale do faszerowania wybieraj trochę starsze. Łatwiej się obierają. Warzywa przyrządzaj osobno, bo każdy ma inny czas gotowania – np. ziemniaki szybciej się rozpadają niż marchewka. Ogórki kiszone najlepiej przynieść z własnej spiżarni, domowe zazwyczaj chrupią i nie są puste w środku.
Groszek lepiej smakuje, gdy nie jest z puszki – mrożony lub świeży po blanszowaniu będzie miał intensywniejszy kolor. A majonez? Jeśli robisz domowy – świetnie. Jeśli kupujesz, wybierz taki z jak najkrótszym składem, najlepiej bez zbędnych dodatków.



















