Sałatka jarzynowa w tej postaci to przystawka idealna na zimno, w sam raz na jeden kęs, do przygotowania z wyprzedzeniem, czyli jak znalazł na większą liczbę gości, na imprezę lub święta.

Łączy dwa najbardziej rozpoznawalne kulinarne symbole wielkanocnego stołu, a przy tym jest oryginalna. Zrób w tym roku jajka faszerowane sałatką jarzynową, żeby zaskoczyć rodzinę.

Przepis na jajka faszerowane sałatką jarzynową

Składniki:

  • 6 jajek (najlepiej rozmiar L, żeby łatwiej było je faszerować)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera (ok. 50 g, możesz pominąć, ale daje dużo aromatu)
  • 1 mały ziemniak
  • 2–3 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego lub mrożonego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • kilka listków natki pietruszki lub koperku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo – ok. 9–10 minut, żeby żółtko było zwarte, ale nie sine. Przełóż je od razu z wrzątku do zimnej wody, by łatwiej się obierały.
  2. Obierz jajka, przekrój je delikatnie wzdłuż. Wyjmij żółtka i przełóż do osobnej miseczki – posłużą jako baza farszu. Białka ułóż na półmisku lub tacy, na której będziesz je serwować.
  3. Warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, ziemniak i seler) umyj i ugotuj w osolonej wodzie – nie przeciągnij ich, mają być miękkie, ale zwarte. Wystudź jarzyny i pokrój je w drobną kostkę – im mniejsze kawałki, tym lepiej wszystko się połączy.
  4. Ogórki również potnij w drobną kostkę – jeśli są bardzo wodniste, odciśnij je lekko w ręczniku papierowym. 
  5. Jeśli używasz mrożonego groszku, wrzuć go na 2–3 minuty do wrzątku, a potem przelej zimną wodą – dzięki temu zachowa kolor i chrupkość.
  6. Do miski z pokrojonymi warzywami dodaj groszek, ogórki, pokrojone w kostkę jabłko i rozgniecione widelcem żółtka. Dopraw solą i pieprzem – najlepiej najpierw małą ilością i stopniowo próbuj.
  7. Dodaj majonez i musztardę, dobrze wymieszaj. Jeśli sałatka jest zbyt gęsta, dołóż więcej majonezu lub łyżkę jogurtu naturalnego.
  8. Nałóż farsz z sałatki jarzynowej do połówek białek za pomocą łyżeczki.
  9. Każde jajko udekoruj listkiem natki pietruszki lub koperku. Możesz też położyć na wierzch kilka ziarenek groszku i dodatkową porcję majonezu z musztardą.

Wariacje i zamienniki składników

Nie musisz trzymać się sztywno listy składników z klasycznej jarzynowej. Możesz urozmaicić przepis na swój sposób. Oto kilka pomysłów:

  • Zamiast ziemniaka możesz użyć kalafiora albo batata – wtedy smak sałatki będzie delikatnie słodszy i mniej skrobiowy.
  • Ogórki kiszone da się wymienić na inne kwaśne przetwory, na przykład korniszony albo grzybki marynowane.
  • Jeśli chcesz dodać trochę słodyczy, dorzuć kukurydzę z puszki.
  • Dla wyrazistego posmaku możesz dodać odrobinę startego chrzanu – świetnie pasuje do jajek.
  • By uzyskać jak najsmaczniejszą przystawkę, sam zrób sos. Może być to klasyczny domowy majonez lub majonez z oliwą po suszonych pomidorach.
  • Jeśli chcesz, żeby jajka faszerowane sałatką były trochę lżejsze, możesz zamienić majonez na gęsty jogurt naturalny.

Czy można zrobić jajka faszerowane sałatką z wyprzedzeniem?

Tak, a nawet jest to wskazane, gdy masz dużo innych przygotowań na święta. Jarzyny najlepiej ugotować dzień wcześniej, żeby miały czas dobrze wystygnąć, wtedy lepiej będą się kroić. Ugotowane jajka przechowuj w lodówce – zawinięte w folię lub w zamkniętym pojemniku, żeby nie roztaczały zapachu.

Jeśli nie masz ochoty na gotowanie i krojenie warzyw, możesz kupić gotową mieszankę, choćby marchewkę z groszkiem, to już dużo ułatwi. Sprawdzą się też jarzyny z rosołu – pod warunkiem, że nie są rozgotowane. Jeśli masz zajęte wszystkie palniki kuchenki w ferworze przygotowań świątecznych, możesz przygotować jajka w piekarniku lub w air fryerze, bez żadnej wody. We frytkownicy beztłuszczowej trzymaj je przez 15 minut w 130°C.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze i przygotowaniu składników?

Wiadomo, że najlepsze są świeżutkie jajka, ale do faszerowania wybieraj trochę starsze. Łatwiej się obierają. Warzywa przyrządzaj osobno, bo każdy ma inny czas gotowania – np. ziemniaki szybciej się rozpadają niż marchewka. Ogórki kiszone najlepiej przynieść z własnej spiżarni, domowe zazwyczaj chrupią i nie są puste w środku.

Groszek lepiej smakuje, gdy nie jest z puszki – mrożony lub świeży po blanszowaniu będzie miał intensywniejszy kolor. A majonez? Jeśli robisz domowy – świetnie. Jeśli kupujesz, wybierz taki z jak najkrótszym składem, najlepiej bez zbędnych dodatków.