Mchali to gruziński przysmak, w którym od razu zakochuje się każdy smakosz. Najprościej mówiąc, jest to gruzińska sałatka z warzyw, owoców, czosnku i orzechów. Brzmi to dość prosto i niepozornie, ale wszystkie te składniki idealnie się ze sobą komponują, tworząc coś, co smakuje coraz bardziej z każdym kęsem. Zobacz, jak przygotować takie danie i w jaki sposób je doprawić, aby wyszło w punkt.

Jak zrobić Mchali?

Aby przygotować Mchali z buraków, nie trzeba ani wielu dodatków, ani skomplikowanych przygotowań. Najważniejsze jest to, aby odpowiednio przygotować purpurowe warzywo, czyli najpierw je ugotować, a najlepiej upiec. Pieczone buraki mają znacznie więcej smaku i aromatu, a dodatkowo robią się niemal same, bo wystarczy je wyszorować, owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Dopiero po upieczeniu zdejmuje się skórkę, a wtedy odchodzi ona idealnie. Takie buraczki trzeba już tylko pokroić w małą kostkę, a do tego dodać posiekaną cebulkę, którą najpierw zalewa się sokiem z cytryny i odstawia na 15 minut.

Potem całość miesza się z natką pietruszki, sokiem z cytryny, olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz chrupiącymi orzechami włoskimi. Opcjonalnie orzechy włoskie można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni, aby miały jeszcze głębszy smak i aromat. Na koniec zostaje już tylko doprawienie całości do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną cukru - i gotowe.

Zobacz pełny przepis pod spodem i koniecznie skosztuj tego gruzińskiego przysmaku. Z pewnością nie pożałujesz, bo takie połączenie smaków pasuje do wszystkiego i błyskawicznie znika z talerzy.

Źródło: Getty/iStock

Przepis na gruzińską sałatkę Mchali

Składniki:

  • 4 buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • garść orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oleju
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz i odrobina cukru do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki wyszoruj (nie obieraj) i owiń folią aluminiową. Tak przygotowane warzywa włóż do piekarnika na około godzinę w 190 stopniach. 
  2. Upieczone i wystudzone buraki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę, a następnie zalej ją sokiem z cytryny i odstaw na 15-20 minut. 
  3. Natkę pietruszki również drobno posiekaj, a orzechy włoskie pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystko dodaj do buraczków, zalej olejem i sokiem z cytryny oraz dopraw do smaku. 
  4. Sałatkę dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na kilka godzin. Dzięki temu wszystkie smaku dobrze się przegryzą.