Skąd przymiotnik „hawajski” w nazwie tej sałatki? Nie będzie chyba to dla nikogo zaskoczeniem, że nie ma to zbyt ścisłego związku z Hawajami, czyli archipelagiem położonym gdzieś w połowie oceanicznej drogi ze Stanów Zjednoczonych do Japonii.
Chodzi rzecz jasna o ananas z puszki, czyli produkt, który w polskich umysłach już chyba na zawsze pozostanie „hawajskim”. To zasługa oczywiście słynnej pizzy hawajskiej, o której nota bene Włosi nawet nie chcieliby słyszeć…
Getty Images, Liudmila Chernetska
Ananas z puszki w wytrawnych daniach
My Polacy mamy jednak swoje własne smaki i nie ma sensu wstydzić się tego, że ananas pasuje nam wyjątkowo do wytrawnych dań. W tym także do sałatek. I nawet pomimo tego, że dawno już ten puszkowany owoc nie jest czymś niedostępnym czy przesadnie drogim, to wciąż uchodzi za symboliczny składnik świątecznych i imprezowych dań.
Nie inaczej jest w przypadku sałatki hawajski sen. Składniki potrzebne do jej przygotowania są proste jak drut, ale po ich wymieszaniu we właściwych proporcjach dają znakomity efekt smakowy. Taka żółciutka sałatka będzie wspaniałą odskocznią od nudnej sałatki jarzynowej. Z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza młodszym uczestnikom rodzinnych biesiad.
Jeśli potrzebujesz podobnych przepisów na święta, które będą odpowiadały gustom wszystkich domowników, koniecznie zapisz się do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Znajdziesz tam całą masę fajnych porad, trików i sztuczek, które oszczędzą ci sporo pracy, podsuną ci mnóstwo ciekawych inspiracji kulinarnych. Codziennie możesz liczyć na dwa nowiutkie teksty pisane codziennie przez naszych redaktorów.
Przepis na sałatkę hawajski sen
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka
- 1 biała część pora
- 1 puszka ananasa w syropie
- 1 łyżka przyprawy curry
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (np. dijon)
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Ananasa odsącz z zalewy i pokrój na dość małe kawałki, najlepiej niezbyt grube plasterki. Zalewę odlej także z tuńczyka.
- Pokrój drobno jajka ugotowane na twardo i białą część pora.
- Wrzuć wszystkie składniki do miski. Dodaj majonez, musztardę, przyprawę curry, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystko razem.
- Przykryj sałatkę folią spożywczą lub pokrywką i odstaw do lodówki na minimum kilka godzin, by smaki zdążyły się przegryźć. Przed podaniem z kolei dobrze jest przywrócić sałatkę do temperatury pokojowej.
Smacznego!

















