W sałatce królewskiej nie ma zbyt wielu składników, dlatego warto wybrać takie najwyższej jakości, bo to na nich opiera się cały smak. Zrobisz ją w 15 minut, na pewno nie więcej, jest sycąca i rewelacyjnie smakuje. Trudno to opisać, dlatego koniecznie zrób ją w domu i przekonaj się, że było warto.
Przepis na sałatkę królewską
Składniki:
- 3 jajka
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 300 g szynki
- pół pora
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Wsadź je do garnka z zimną wodą, jak zacznie wrzeć, odmierz 8-10 minut. Potem przelej je zimną wodą, jak ostygną obierz je ze skorupek. Jajka pokrój na mniejsze kawałki, może być ciut większa kostka.
- Ananasa, kukurydzę i seler odsącz z zalewy. Możesz wlać je na sitko, żeby mogły porządnie odcieknąć. Najbardziej potrzebuje tego seler, bo jego zalewa nie zawsze jest odpowiednio klarowna.
- W razie potrzeby kawałki ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć go do miski z jajkami, od razu dołóż też ananasa i kukurydzę.
- Szynkę potnij w niezbyt dużą kostkę. I dodaj do reszty składników.
- Odkrój białą część pora i ewentualnie kawałek jasnozielonej. Dokładnie go umyj, odchylając listki, ponieważ pod nimi zazwyczaj skrywa się spora ilość piasku. Następnie pokrój go w cienkie plasterki lub półplasterki, jak wolisz.
- Do sałatki królewskiej dodaj majonez, dosyp sól i pieprz do smaku.
- Na sam koniec umyj natkę pietruszki, osusz ją i posiekaj. Przełóż do miski z pozostałymi składnikami. Całą sałatkę królewską wymieszaj porządnie.
Jak podkręcić sałatkę królewską?
Zacznij do sosu, majonez możesz połączyć z łyżeczką musztardy. Najlepiej taką bardziej wyrazistej, jak sarepska lub francuska z całymi ziarenkami gorczycy, które będą przyjemnie strzelały pod zębami. Sprawdzi się tu też mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, a także marynowane ziarenka zielonego pieprzu. Z tego powstanie lekko pikantne i słodkie połączenie (ananas, kukurydza). A jeśli chodzi o konkretniejsze składniki, to szynkę możesz zamienić na ser żółty pokrojony w kostkę. Odpowiednia będzie tu gouda lub inny półtwardy. A jak ser to i rodzynki lub żurawina, tworzą razem niesamowitą kompozycję smakową. Jeśli chcesz, żeby było bardziej sycąco, to dorzuć do środka nitki makaronu ryżowego lub pszennego drobnego typu orzo bądź kolanka. Dobrze odnajdą się tu też ziemniaki, postaw na 1-2 średniej wielkości.
















