Zrób ją raz, a zobaczysz, że stanie się Twoim kuchennym pewniakiem. Sprawdzi się zarówno do obiadu, jak i jako samodzielna przekąska. Dzięki dodatkowi jajek jest sycąca, kukurydza dodaje jej słodyczy, a por i pieczarki podkręcają smak. To jeden z tych przepisów, które przygotujesz szybko i bez kombinowania.

Sałatka z pora - pyszny i wartościowy dodatek do wszystkiego

Prosta sałatka z pora i jajek to uniwersalny dodatek do dań głównych – świetnie pasuje zarówno do panierowanego kotleta czy pieczonych udek, ale też do domowych krokietów, a nawet zapiekanek. Lubię ją też jako drugie śniadanie do pracy – wystarczy zapakować do pojemnika i zjeść z kromką chleba. A jeśli chcesz podać ją gościom, możesz uformować sałatkę w małe porcje i podać na liściach sałaty lub wypełnić nią połówki jajek ugotowanych na twardo.

Ponadto warto też wspomnieć o jej walorach odżywczych, bo por zawiera związki siarki wspierające odporność i działa przeciwbakteryjnie, a jajka to świetne źródło białka i witamin z grupy B. Z kolei kukurydza dostarcza błonnika, a pieczarki – choć marynowane – nadal mają w sobie porcję minerałów. 

Jak zrobić sałatkę porową z jajkiem i pieczarkami?

Niezależnie od tego, jak i na jaką okazję ją podasz, najpierw musisz wybrać dobre składniki, a najważniejszy jest tu oczywiście por. Jak wybrać dobrego pora? Najlepiej sięgać po te o jasnym, zwartym i jędrnym trzonie bez żadnych przebarwień. Przed krojeniem pora dobrze jest przekroić wzdłuż i wypłukać dokładnie pod wodą – w liściach często kryje się piasek.

Reszta składników nie wymaga zbyt wiele zachodu, bo zarówno kukurydzę, jak i pieczarki wystarczy odsączyć z zalewy, a jajka ugotować, obrać i posiekać. Jajka można jednak ugotować dzień wcześniej, aby przyspieszyć całą pracę. Potem do tego wystarczy dorzucić majonez i śmietanę z koperkiem, choć taką bazę do sosu zamienić na jogurt naturalny, aby uzyskać wersję bardziej fit. 

Trzeba jednak dopilnować proporcji składników, aby zrównoważyć wszystkie smaki. Pikantna nutka pora musi się idealnie połączyć ze słodyczą kukurydzy i aromatycznym akcentem pieczarkowym, dlatego zobacz dokładny przepis poniżej i trzymaj się podanych tam ilości. 

Sałatka porowa z jajkiem i pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 250–300 g pora (biała część)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 200 g marynowanych pieczarek
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pokrój białą część pora w cienkie półplasterki. Przełóż do miski, posól i dokładnie wygnieć dłońmi, a następnie odstaw na 5–10 minut, aby trochę zmiękł.
  2. W tym czasie ugotowane jajka drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, odsącz kukurydzę z zalewy.
  3. Do pora dodaj jajka, kukurydzę, pieczarki i posiekany koperek. Dodaj majonez i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj dokładnie i schłodź sałatkę w lodówce przez minimum 30 minut przed podaniem.

Źródło: Instagram.com/kulinarneprzygody_