Już niedługo wszyscy zasiądziemy przy świątecznych stołach zastawionych po same brzegi przeróżnymi pysznościami. Na Wielkanoc królują oczywiście jajka faszerowane i różnego rodzaju mięsiwa, ale często pojawiają się także kolorowe sałatki i surówki. Sałatka jarzynowa to jednak nie wszystko, bo dobrym wyborem będzie również ta na bazie pora i szynki. Jeśli wydaje ci się, że dobrze ją znasz, to zobacz poniżej precyzyjny przepis. Dopiero gdy przygotujesz ten przysmak według zasady "na trzy", poczujesz jej prawdziwy smak.
Jak zrobić sałatkę z pora? Prosta zasada "na 3"
Sałatka z pora i jajek oraz szynki to banalnie prosty przepis, bo przecież wszystko trzeba tylko pokroić i wymieszać w jednej misce. Ważne są tu jednak proporcje każdego ze składników, bo aby uzyskać idealnie zbalansowany smak, trzeba trzymać się zasady "na trzy". Chodzi tu o to, aby na trzy ugotowane jajka wykorzystać 300 g szynki, 3 ogórki konserwowe oraz 3 łyżki majonezu. Do tego wystarczy już tylko puszka kukurydzy konserwowej oraz sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać jeszcze starty lub pokrojony w kostkę ser żółty, aby całość byłą jeszcze bardziej sycąca i miała więcej smaku. Zobacz poniżej dokładny przepis i spróbuj podać na Wielkanoc sałatkę z pora przygotowaną według tych proporcji.
Sałatka porowa z szynką - przepis
Składniki:
- 1 duży por (tylko biała część)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 300 g ulubionej szynki
- 3 jajka
- 3 niewielkie ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
- W międzyczasie dokładnie umyj pora i pokrój go na cienkie półplasterki.
- Szynkę i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki.
- Jajka na twardo obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Przerzuć wszystko do miski z resztą składników i wymieszaj z majonezem oraz solą i pieprzem.
- Gotowa surówka z pora najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.
- Przed samym podaniem posyp sałatkę drobno posiekanym szczypiorkiem dla dodatkowej dekoracji.

















