Już niedługo wszyscy zasiądziemy przy świątecznych stołach zastawionych po same brzegi przeróżnymi pysznościami. Na Wielkanoc królują oczywiście jajka faszerowane i różnego rodzaju mięsiwa, ale często pojawiają się także kolorowe sałatki i surówki. Sałatka jarzynowa to jednak nie wszystko, bo dobrym wyborem będzie również ta na bazie pora i szynki. Jeśli wydaje ci się, że dobrze ją znasz, to zobacz poniżej precyzyjny przepis. Dopiero gdy przygotujesz ten przysmak według zasady "na trzy", poczujesz jej prawdziwy smak.

Jak zrobić sałatkę z pora? Prosta zasada "na 3"

Sałatka z pora i jajek oraz szynki to banalnie prosty przepis, bo przecież wszystko trzeba tylko pokroić i wymieszać w jednej misce. Ważne są tu jednak proporcje każdego ze składników, bo aby uzyskać idealnie zbalansowany smak, trzeba trzymać się zasady "na trzy". Chodzi tu o to, aby na trzy ugotowane jajka wykorzystać 300 g szynki, 3 ogórki konserwowe oraz 3 łyżki majonezu. Do tego wystarczy już tylko puszka kukurydzy konserwowej oraz sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać jeszcze starty lub pokrojony w kostkę ser żółty, aby całość byłą jeszcze bardziej sycąca i miała więcej smaku. Zobacz poniżej dokładny przepis i spróbuj podać na Wielkanoc sałatkę z pora przygotowaną według tych proporcji. 

Sałatka porowa z szynką - przepis

Składniki:

  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 300 g ulubionej szynki
  • 3 jajka
  • 3 niewielkie ogórki konserwowe
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
  2. W międzyczasie dokładnie umyj pora i pokrój go na cienkie półplasterki.
  3. Szynkę i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. 
  4. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki. 
  5. Jajka na twardo obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Przerzuć wszystko do miski z resztą składników i wymieszaj z majonezem oraz solą i pieprzem.
  6. Gotowa surówka z pora najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin. 
  7. Przed samym podaniem posyp sałatkę drobno posiekanym szczypiorkiem dla dodatkowej dekoracji.