Sałatka selerowo-jajeczna to lżejsza wersja sałatek, od których ugina się wielkanocny stół. Jest o wiele lżejsza, przyjemnie chrupie pod zębem, a do tego ma wyrazisty, orzeźwiający smak. Możesz ją zrobić zawsze kiedy tylko masz na nią ochotę.

Składniki na sałatkę selerowo-jajeczną

Jest duża szansa, że wszystkie składniki na sałatkę jajeczną masz już w lodówce. Samo przygotowanie jest bardzo proste i szybkie jednocześnie. Nawet krojenia jest tu niewiele.

  • 4 jajka
  • 200 g selera marynowanego ze słoika
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 30 g pora (tylko jasna część)
  • 140 g szynki gotowanej
  • 1/4 kwaśnego jabłka
  • 1,5 łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę porowo-jajeczną?

  1. Jajka ugotuj na twardo, odmierz 7-10 minut od momentu zagotowania wody. Zalej je zimną i odstaw do przestudzenia. A potem obierz i pokrój w większą kostkę.
  2. Por porządnie umyj, odchylając liście, pod którymi często skrywa się mnóstwo piasku — wypłucz go dokładnie. Odetnij tylko jasną część pora i pokrój go w półplasterki. Przełóż go do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw go na 5 minut, a potem przelej go przez sitko. Dzięki temu prostemu zabiegowi będzie jeszcze delikatniejszy w smaku. Jeśli wolisz pikantniejsze klimaty, to możesz pominąć tek krok przygotowania i dorzucić do sałatki surowy.
  3. Kukurydzę z puszki i paseczki selera marynowanego ze słoiczka wlej na większe sitko i dobrze odsącz.
  4. Szynkę gotowaną, np. konserwową, pokrój w paseczki.
  5. Obierz też jabłko, usuń gniazdo nasienne i ćwiarteczkę pokrój w kostkę.
  6. Do miski przełóż wszystkie przygotowane do tej pory składniki. Dodaj majonez, jogurt naturalny i musztardę. Dopraw też solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
  7. Najlepiej będzie, jeśli sałatka selerowo-jajeczna trafi jeszcze na 15 minut do lodówki. Schłodzona smakuje o wiele lepiej, a i smaki będą miały szansę się przegryźć.

Szybkie modyfikacje sałatki jajecznej

Akurat ta sałatka daje tu jeszcze kilka możliwości podmiany składników lub ich uzupełnienia. Szynkę możesz zamienić na pieczone mięso indyka lub kurczaka albo w ogóle je pominąć. Wegetarianie (choć nie tylko oni) mogą dorzucić żółty ser pokrojony w kostkę, fetę dobrej jakości (taką, żeby się nie rozpadała w czasie mieszania) lub naturalne tofu. Pasuje też do tego ananas z puszki (uwaga: w sklepach dostępna jest też opcja bez cukru, owoce są zalane sokiem, a nie przesłodzonym syropem cukrowym) lub świeży. Ciekawy dodatkiem będą tu też rodzynki, które jednocześnie stają po stronie nieco kwaśnej i słodkiej jednocześnie.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @pysznieczyprzepysznie