Sałatka siedmiowarstwowa to amerykańska potrawa, która składa się z siedmiu warstw kolorowych składników: sałaty lodowej, pomidorów, ogórków, cebuli, groszku cukrowego, jajek na twardo, ostrego sera cheddar i kawałków bekonu. Sałatkę zwieńcza sos na bazie majonezu. Często podaje się ją w szklanej misce lub dużej patelni, aby warstwy były widoczne. Sałatka siódemka Ewy Wachowicz to wariacja na temat tej kultowej już amerykańskiej sałatki.
Jak zrobić sałatkę siódemkę według Ewy Wachowicz?
Ewa Wachowicz zmieniła kilka warstw klasycznej siedmiowarstwowej sałatki. Pozostawiła sałatę lodową, groszek zielony, ser żółty, a także bekon i sos majonezowy. Natomiast pomidory, ogórki i cebulę zamieniła na seler naciowy i szczypiorek. W ten sposób powstała sałatka, która będzie królową każdej imprezy. Chrupiąca sałata i seler świetnie łączą się ze słodkim zielonym groszkiem. Całość przełamuje ostry ser żółty, a także słony boczek. Tę sałatkę warto przygotować w szklanej salaterce, aby warstwy były widoczne. Dzięki temu sałatka świetnie się prezentuje na stole. Nie potrzebuje ona żadnych dodatków, gdyż sama w sobie smakuje obłędnie. Przyda się do niej jedynie kromka dobrego chleba. Zrób, a przekonasz się, że każdy będzie cię błagał o przepis.
Przepis na sałatkę siódemkę
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 300 g majonezu
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
- ser żółty
- chudy boczek
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania warzyw. Sałatę umyj, osusz i poszarp na małe kawałki. Ułóż je na dnie salaterki. Sałaty lodowej nie krój nożem, gdyż stanie się gorzka.
- Seler naciowy pokrój na drobne kawałki, umyty szczypiorek posiekaj drobno.
- Na sałatę wyłóż seler naciowy, a następnie szczypiorek. Na warzywach rozsmaruj majonez utarty z cukrem (utrzyj go dokładnie, by kryształki cukru nie były wyczuwalne).
- Groszek rozmroź, sparz gorącą wodą, odsącz i wyłóż na majonez. Wierzch sałatki posyp serem żółtym startym na tarce. Wybierz ostry ser żółty typu cheddar. On najlepiej pasuje do tej sałatki.
- Całość udekoruj podsmażonymi na patelni plastrami bekonu. Przed wyłożeniem na sałatkę odsącz go z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Ilość boczku dopasuj do swoich preferencji, jednak zbyt duża warstwa sprawi, że sałatka będzie cięższa i bardziej kaloryczna.
- Sałatkę przechowuj w lodówce przed podaniem.
















