Sałatki i surówki obiadowe zawsze muszą się pojawić do wytrawnego drugiego dania. Czasami jednak brakuje pomysłu, co tym razem zrobić. A najlepiej, żeby było smacznie i zdrowo. Jak już nie wiesz, co obrać, zetrzeć lub pokroić, to zrób sałatkę z gotowanych buraków i ogórków kiszonych. Pasuje też do świątecznego obiadu i na bardziej wyszukane spotkania rodzinne.

Jak wybrać smaczne buraki?

Już w sklepie wybierz odpowiednie buraki. Zwróć uwagę na kolor, jędrność i kształt. To bardzo ważne w przepisach, w których grają główną rolę. Bez odpowiednich nie zrobisz pysznej sałatki, buraczków zasmażanych, barszczu czerwonego na zakwasie ani ćwikły z chrzanem. Jak będziesz w sklepie, wybieraj te o podłużnym kształcie, są słodsze od okrągłych i mają też intensywniejszy kolor. Lepiej smakują mniejsze, powinny być wyraźnie jędrne, twarde. Zwróć też uwagę na kolor, szukaj tych o mocnej bordowej barwie, a także na korzeń palowy, powinien być cienki, bez odchodzących mniejszych korzonków, takich jakby włosków.

Sałatka z gotowanych buraków i ogórków kiszonych: przygotowanie

Gdy już kupisz odpowiednie buraki, wyciągnij z piwnicy słoik kiszonych ogórków, skompletuj resztę składników i przygotuj tę przepyszną sałatkę.

Składniki:

  • 3 ugotowane buraki średniej wielkości
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 jabłko, najlepiej kwaskowe
  • 1 większa szalotka
  • 2 łyżki miodu
  • 25 ml oliwy
  • koperek
  • łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku:

  1. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Możesz je ugotować dzień wcześniej lub upiec w piekarniku. Na bardziej zabiegane dni sprawdzą się też takie gotowe ze sklepu, trzeba je tylko mocniej doprawić.
  2. W ten sam sposób zetrzyj też ogórki kiszone. Jeśli wolisz delikatniejsze smaki, obierz je wcześniej ze skórki. Możesz też pokroić je w kosteczkę, będą bardziej wyczuwalne i od czasu do czasu chrupną przyjemnie pod zębem.
  3. Obierz jabłko i również je zetrzyj. Dobrą opcją są te kwaśniejsze odmiany, jak szara reneta lub boskop, a w sezonie również antonówki i papierówki. Podobnie jak ogórki też możesz pokroić je w kostkę.
  4. Szalotkę posiekaj bardzo drobno. Umyj też koperek, osusz go i potnij na małe kawałki.
  5. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dołóż 2 łyżki miodu i dolej łyżeczkę octu jabłkowego (możesz też wybrać sok cytrynowy). Dosyp sól i pieprz. Polej oliwą dobrej jakości. Całość porządnie wymieszaj.
  6. Sałatka z gotowanych buraków i kiszonych ogórków jest gotowa, ale na wszelki wypadek spróbuj trochę i w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeśli nadal czegoś ci brakuje, dodaj jeszcze pół łyżeczki czosnku granulowanego.

Jakie właściwości mają buraki?

Buraki kojarzą się z wysoką zawartością żelaza i słusznie, tym właśnie się wyróżniają. Oprócz tego zawierają sporo wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku. Mają też sporo witaminy C i z grupy B, folianów i karotenu. Taka ilość odżywczych składników sprawia, że poleca się picie soku z buraków osobom chorującym na anemię. Wspierają również właściwą pracę serca i układu pokarmowego.

Źródło: kanał na YouTube @Damian Kuchnia od Kuchni