Sałatki i surówki obiadowe zawsze muszą się pojawić do wytrawnego drugiego dania. Czasami jednak brakuje pomysłu, co tym razem zrobić. A najlepiej, żeby było smacznie i zdrowo. Jak już nie wiesz, co obrać, zetrzeć lub pokroić, to zrób sałatkę z gotowanych buraków i ogórków kiszonych. Pasuje też do świątecznego obiadu i na bardziej wyszukane spotkania rodzinne.
Jak wybrać smaczne buraki?
Już w sklepie wybierz odpowiednie buraki. Zwróć uwagę na kolor, jędrność i kształt. To bardzo ważne w przepisach, w których grają główną rolę. Bez odpowiednich nie zrobisz pysznej sałatki, buraczków zasmażanych, barszczu czerwonego na zakwasie ani ćwikły z chrzanem. Jak będziesz w sklepie, wybieraj te o podłużnym kształcie, są słodsze od okrągłych i mają też intensywniejszy kolor. Lepiej smakują mniejsze, powinny być wyraźnie jędrne, twarde. Zwróć też uwagę na kolor, szukaj tych o mocnej bordowej barwie, a także na korzeń palowy, powinien być cienki, bez odchodzących mniejszych korzonków, takich jakby włosków.
Sałatka z gotowanych buraków i ogórków kiszonych: przygotowanie
Gdy już kupisz odpowiednie buraki, wyciągnij z piwnicy słoik kiszonych ogórków, skompletuj resztę składników i przygotuj tę przepyszną sałatkę.
Składniki:
- 3 ugotowane buraki średniej wielkości
- 4 ogórki kiszone
- 1 jabłko, najlepiej kwaskowe
- 1 większa szalotka
- 2 łyżki miodu
- 25 ml oliwy
- koperek
- łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie krok po kroku:
- Ugotowane buraki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Możesz je ugotować dzień wcześniej lub upiec w piekarniku. Na bardziej zabiegane dni sprawdzą się też takie gotowe ze sklepu, trzeba je tylko mocniej doprawić.
- W ten sam sposób zetrzyj też ogórki kiszone. Jeśli wolisz delikatniejsze smaki, obierz je wcześniej ze skórki. Możesz też pokroić je w kosteczkę, będą bardziej wyczuwalne i od czasu do czasu chrupną przyjemnie pod zębem.
- Obierz jabłko i również je zetrzyj. Dobrą opcją są te kwaśniejsze odmiany, jak szara reneta lub boskop, a w sezonie również antonówki i papierówki. Podobnie jak ogórki też możesz pokroić je w kostkę.
- Szalotkę posiekaj bardzo drobno. Umyj też koperek, osusz go i potnij na małe kawałki.
- Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dołóż 2 łyżki miodu i dolej łyżeczkę octu jabłkowego (możesz też wybrać sok cytrynowy). Dosyp sól i pieprz. Polej oliwą dobrej jakości. Całość porządnie wymieszaj.
- Sałatka z gotowanych buraków i kiszonych ogórków jest gotowa, ale na wszelki wypadek spróbuj trochę i w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeśli nadal czegoś ci brakuje, dodaj jeszcze pół łyżeczki czosnku granulowanego.
Jakie właściwości mają buraki?
Buraki kojarzą się z wysoką zawartością żelaza i słusznie, tym właśnie się wyróżniają. Oprócz tego zawierają sporo wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku. Mają też sporo witaminy C i z grupy B, folianów i karotenu. Taka ilość odżywczych składników sprawia, że poleca się picie soku z buraków osobom chorującym na anemię. Wspierają również właściwą pracę serca i układu pokarmowego.
Źródło: kanał na YouTube @Damian Kuchnia od Kuchni

















