Jeśli zastanawiasz się jaką sałatkę podać na święta oprócz klasycznej jarzynowej, to jesteś w dobrym miejscu. Sałatka z tuńczykiem na krakersach jest niesamowicie pyszna i wygląda efektownie. Niektórzy mogą pomyśleć, że sięgają po ciasto warstwowe, ale nie będą rozczarowani. Dodatkowo robi się ją tak szybko i prosto, że poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący kucharz. Podajcie ją w te święta, a zachwytom nie będzie końca.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem na krakersach?
Składniki:
- ok. 27 krakersów, może być trochę więcej
- 2 puszki tuńczyka
- 150 g sera żółtego
- 4 duże jajka lub 5 średnich
- 4 łyżki świeżego szczypiorku
- 3 szczypty świeżo mielonego pieprzu
- 150 g majonezu
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyte jajka ugotuj na twardo i pozostaw do wystygnięcia, a potem obierz.
- Jajka przekrój na pół. Z każdego wyjmij żółtko, zetrzyj je na tarce na małych oczkach i odłóż na później. Tak samo zetrzyj białka, i odstaw do drugiej miseczki. Pilnuj, żeby nie wymieszać obu startych części jajka.. Dodaj do białek 40 g majonezu (jeśli chcesz, możesz odmierzyć 75 g), posól, popieprz do smaku i wymieszaj. Niektórzy w tym momencie dodają jeszcze czubatą łyżeczkę ostrzejszej musztardy, np. sarepskiej albo łyżkę domowego chrzanu. Wymieszaj wszystkie składniki.
- W ten sam sposób zetrzyj ser żółty. Połącz go z 60 g majonezu.
- Tuńczyka z puszki przelej do miski razem z olejową zalewą. Rozdrobnij go widelcem i wymieszaj z 60 g majonezu.
- Dokładnie umyj szczypiorek, koniecznie osusz go porządnie ręcznikiem papierowym. Posiekaj go drobno.
- Rozłóż warstwę krakersów na dużym talerzu lub w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem bądź folią spożywczą. Rozsmaruj na nich ser żółty w majonezie. Zrób drugą warstwę ze słonych ciasteczek, nanieść na nią tuńczyka. Przykryj ostatnimi krakersami i posmaruj masą białkową i posyp żółtkami. A na koniec ozdób jeszcze szczypiorkiem. Sałatka z tuńczykiem na krakersach powinna trafić na 4 godziny do lodówki.
Co można dodać do sałatki z tuńczyka?
Niektórym w sałatce z tuńczykiem na krakersach może brakować bardziej wyrazistych składników. Inni lubią, jak coś im chrupnie pod zębem. Na szczęście to żaden problem, można dorzuć do niej coś, co wprowadzi dodatkowy smak:
- ogórek konserwowy
- ogórek kiszony
- papryka świeża lub marynowana
- papryczka chili
- kukurydza z puszki
- rzodkiewka
- świeży ogórek
- cebula
- pieczarki marynowane
















