Połączenie chrupiącego jarmużu, delikatnej komosy ryżowej, orzechów pekan i żurawiny sprawia, że danie jest pełne kontrastów smakowych i ciekawych tekstur. Do tego prosty, ale aromatyczny dressing na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, który doskonale łączy wszystkie składniki w harmonijną całość.

Jarmuż, czyli zielony superfood dostarcza mnóstwo składników odżywczych, quinoa jest doskonałym źródłem białka roślinnego, a orzechy i oliwa z oliwek zapewniają sytość i dobrą energię na długo. W dodatku ta sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni ją wyjątkowo uniwersalnym daniem.

Przepis na sałatkę z jarmużu i komosy ryżowej

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 garście świeżego jarmużu
  • ¼ szklanki orzechów pekan
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • ½ łyżeczki musztardy dijon (opcjonalnie, dla wyrazistszego smaku)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie oderwij twarde łodyżki – są one dość włókniste i mogą być trudne do przeżucia. Listki porwij na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce.
  2. By jarmuż był delikatniejszy i łatwiejszy do zjedzenia, polej go łyżką oliwy z oliwek i przez minutę delikatnie masuj dłońmi. Dzięki temu stanie się bardziej miękki i straci swoją naturalną goryczkę.
  3. Przyrządź komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przeważnie gotuje się ją w proporcji 1:2 – jedna część ziaren na dwie części wody). Odstaw ją do przestygnięcia. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, rozłóż ją na dużym, płaskim talerzu i pozostaw na kilka minut.
  4. Podpraż orzechy pekan na suchej patelni przez około 2–3 minuty. Będą bardziej aromatyczne i chrupiące. Tak samo możesz potraktować płatki migdałowe.
  5. Do miski z jarmużem dodaj ugotowaną komosę ryżową, orzechy pekan, suszoną żurawinę oraz płatki migdałowe.
  6. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz. Powinna powstać emulsja.
  7. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Możesz podać ją od razu lub schłodzić w lodówce przez 30 minut – smaki lepiej się przegryzą.

Wariacje i zamienniki składników

Jeśli chcesz dostosować lekką sałatkę z jarmużu do swoich preferencji, masz wiele opcji. Możesz między innymi: 

  • Dodać więcej zielonych listków – oprócz jarmużu sprawdzi się też rukola, szpinak lub mieszanka z sałatą rzymską i cykorią.
  • Zamienić orzechy pekan na włoskie. Dobrze pasują tu także pistacje lub nerkowce.
  • Wzbogacić sałatkę o białko. Warto dodać na przykład ser feta, kozi ser, a nawet chudy mięsny składnik, taki jak grillowana pierś z kurczaka.
  • Wykorzystać ocet jabłkowy, winny lub balsamiczny zamiast soku z cytryny.
  • Zrobić wersję na ciepło – wtedy lekko podsmaż jarmuż na oliwie (najlepiej z odrobina masła czosnkowego).

Do czego pasuje sałatka z jarmużu?

Pożywna i lekka sałatka z jarmużu i komosy ryżowej sprawdzi się jako samodzielne danie, ale możesz ją również podać jako dodatek do obiadu, lunchu lub kolacji. Stanowi świetne towarzystwo na przykład dla:

  • smażonego lub grillowanego indyka lub łososia,
  • pieczonych warzyw (serwuj ją na przykład z grecką zapiekanką briam),
  • dań z jajkami, takich jak omlet lub szakszuka. 

Jest to świetna propozycja na lunch do pracy – można ją przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez 1– 2 dni. Zabierz też do biura chrupiącą bagietkę lub domowy chleb pełnoziarnisty.