Niektórym schab nadziewany białą kiełbasą może kojarzyć się ze śląskim schabem po sztygarsku, faszerowany zwykłą wędzoną kiełbasą. Jednak na święta zdecydowanie bardziej pasuje ten z klasycznym, wielkanocnym produktem. Nie musisz się już obawiać, że coś wyjdzie nie tak i mięso będzie suche jak wiór. Jest na to prosty sposób, dzięki któremu będzie już zawsze soczyste. Tym razem przetestuj metodę pieczenia 2/2.

Jak zrobić schab nadziewany białą kiełbasą?

Składniki:

  • schab
  • ok. 6 białych surowych kiełbasek
  • pieprz czarny
  • chili
  • pieprz ziołowy
  • jałowiec
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól
  • dodatkowo: sznurek

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mięso oczyść z błonek i ewentualnych pozostałości kosteczek. Osusz je ręcznikiem papierowym.
  2. Potrzebny ci będzie bardzo ostry nóż, żeby mięso rozciąć na płasko, co umożliwi zrobienie rolady z kiełbasą w środku. Zacznij kroić od dołu, schab będzie się jakby rozwijał, przesuwając pod ostrzem. Potem natrzyj go sporą ilością przypraw. Celowo gramatura nie została tutaj podana, dopasuj je do swojego smaku. Zwiń i odłóż na bok.
  3. Teraz przejdź do przygotowania białej kiełbasy. Natnij skórkę nożem i wydostań ze środka mięsko.
  4. Rozwiń schab (przyprawami do góry), mięso z kiełbaski zagnieć i rozłóż je na całej powierzchni. Zroluj go i obwiąż sznurkiem, żeby nie rozpadł się w czasie pieczenia.
  5. Zewnętrzną warstwę obsyp takimi samymi przyprawami, jak wewnątrz. Schab nadziewany białą kiełbasą piecz w rękawie lub w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Wsadź mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 2 godziny. Gotowy wyjmij i daj mu odpocząć przez 2 kwadranse bez zdejmowania przykrywki i rozcinania rękawa. Właśnie ta metoda 2/2 sprawia, że zawsze wychodzi idealny.

Z czym podać schab z białą kiełbaską w środku?

Przede wszystkim możesz wykonać go w wersji jednogarnkowej, a raczej piekarnikowej. Dno naczynia żaroodpornego wypełnij ugotowaną na sypko kaszą gryczaną. Połóż na niej schab nadziewany białą kiełbasą. A po bokach rozłóż 10-centymetrowe kawałki pora. Wierzch mięsa przesmaruj jeszcze oliwą, przykryj i zapiekaj przez 2 godziny. A jeśli wolisz klasyczne dodatki, to zaserwuj go z:

  • ziemniakami z wody lub zapiekanymi
  • purée ziemniaczanym z dodatkiem innego warzywa, np. buraka
  • kluskami śląskimi
  • kopytkami
  • pyzami bez farszu.

A do tego oczywiście warzywny dodatek, np. modra kapusta, z kiszonej kapusty, colesław, zasmażana kapusta lub buraczki.

Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Kuchnia Kwasiora KK