Schab w galarecie zwykle ląduje na stole w postaci barwnego „witraża”. Tu groszek, tam marchewka, do tego zielenina – wszystko zatopione w galarecie obok schabu. Jak zauważyłam, nie każdy lubi te barwne dodatki. Znam takich, co majdrują łyżką w potrawie, aby tylko nie zgarnąć na talerz ani skrawka warzyw. Pomyślałam: dlaczego mam im utrudniać życie i przygotowałam schab „na czysto”. To, co w nim najlepsze, to cudownie soczyste mięso.

Przepis na soczysty schab w galarecie „na czysto”

Składniki na marynatę do schabu:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka majeranku
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 1 litr wody

Składniki na sos do pieczenia:

  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku

Składniki na galaretę:

  • 500 g pieczonego schabu
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka żelatyny
  • mała marchewka (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Żeby było szybciej możesz użyć ciepłej wody. 
  2. Włóż mięso do marynaty, przykryj i odstaw na minimum 12 godzin. W połowie marynowania obróć schab.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  4. Wyjmij schab z marynaty, osusz i odłóż. Wymieszaj roztopione masło z pozostałymi składnikami na sos do pieczenia i wysmaruj nim dokładnie schab. Włóż go do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz ok. 30 minut. Zmniejsz temp. Do 160 stopni i piecz jeszcze 60-75 minut
  5. Wyjmij schab z piekarnika, wystudź i bardzo mocno schłodź w lodówce lub na dworze. Zimne mięso świetnie się kroi.
  6. Pokrój schab na cienkie plastry.  Wybierz najładniejsze z nich i ułóż je w głębszym półmisku.
  7. Teraz czas na galaretę. Wlej bulion warzywny do garnka, włóż obraną marchewkę i gotuj, aż marchewka zmięknie. Wyjmij ją z wywaru, a wywar odstaw na 3-4 minuty. Po tym czasie wsyp do niego żelatynę i wymieszaj, aby się całkowicie rozpuściła.
  8. Odstaw wywar do ostudzenia i zacznij go schładzać. Gdy zacznie lekko tężeć przełóż go chochlą do półmiska ze schabem. W ramach dekoracji możesz ukroić długi plaster marchewki i zwinąć go w „różyczkę” do dekoracji. Użyj też natki pietruszki, aby dodać potrawie koloru. 
  9. Schab zalany galaretą wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje. 

Schab w galarecie – praktyczne porady

Jeśli uprzesz, oczywiście możesz utopić w galarecie także barwne dodatki w postaci groszku, marchewki, drobinek zielonych listków czy ziarnka kukurydzy. Nikt cię nie powstrzyma, jednak taka „czysta” potrawa, jedynie z symbolicznymi barwnymi elementami, na pewno zwróci uwagę gości.

Podawaj do schabu chrzan, żurawinę lub np. marynowane grzybki. Każda wyraźnie kwaskowa przyprawa czy dodatek zawsze sprawdzą się w przypadku schabu, bo ożywią jego smak. 

Na schab w galarecie wybierz zgrabny kawałek schabu – jednorodny pucek będzie najlepszy. Ładnie się upiecze, a po pokrojeniu plasterki będą miały regularny kształt. 

Na półmisku obok schabu możesz poukładać inne plastrowane mięso. Np. ozorek czy pieczoną szynkę. Różne rodzaje mięsa stworzą wystarczająco apetyczny kolaż, któremu ozdobniki nie będą potrzebne.