Przez cały czerwiec cała moje rodzina zajada się bobem, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczkami. Nie zapominamy też o cukinii. Przygotowuję z niej leczo, zapiekanki, kotlety a la schabowe, a nawet ciasto czekoladowe (serio, w smaku w ogóle nie czuć, że jest warzywne).

Jednak naszym największym przysmakiem są placki. Od kiedy zaczęłam do placków z cukinii dodawać biały ser, cała rodzina wręcz ustawia się po dokładki. Nic dziwnego. Placuszki z twarogiem wychodzą pyszne, sycące i cudownie chrupiące. A przepis na nie jest banalnie prosty. 

Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące?

Po pierwsze, nie zapominaj o osoleniu cukinii (warzywo puści wtedy wodę) i odciśnięciu z niej nadmiaru płynu. Jeśli zostanie go w masie za dużo, placki będą wodniste. 

Druga sprawa, biały ser nie może być ani za tłusty, ani za suchy, najlepiej sprawdza się tutaj twaróg z kostki. Ewentualnie możesz zamienić go na pokruszony ser feta w tej samej ilości.  

Po trzecie, olej do smażenia musi być bardzo gorący - dzięki temu placuszki cukiniowo-twarogowe nie będą mocno nasiąkały tłuszczem. Możesz też dodać do masy odrobinę octu, to sprawi, że mniej będą piły olej z patelni. Zadbaj też, żeby placki nie były za grube, bo takie nie wyjdą mocno chrupiące. 

Przepis, który znajdziesz poniżej, to porcja placków na 1 głodną osobę lub 2 średnio głodne. Jeśli chcesz nakarmić większą ilość domowników, przemnóż wszystkie składniki. 

Przepis na placki z cukinii z twarogiem 

Składniki:

  • 1 niewielka młoda cukinia zielona lub żółta 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki (z górką) twarogu - możesz dać trochę więcej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • do smaku: świeżo mielony pieprz i sól
  • do smażenia: olej rzepakowy 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinii nie obieraj, ale wyszoruj ją porządnie pod bieżącą wodą szczoteczką do warzyw i wytrzyj do sucha.
  2. Następnie cukinię zetrzyj do miski na tarce o średnich oczkach. 
  3. Posól cukiniowe wiórki i odstaw na ok. 20 minut.
  4. Po tym czasie odsącz płyn - najlepiej zrobić to, zawijając warzywną pulpę w czystą gazę, a następnie wieszając ją nad zlewem, żeby woda ściekła lub po prostu wyżymając masę dokładnie, żeby pozbyć się jak najwięcej soku.  
  5. Twaróg rozgnieć widelcem na grudki.
  6. Następnie utrzyj go z jajkiem.
  7. Do twarogu z jajkiem dodaj odciśnięte wiórki z cukinii, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, pieprz i sól. Wymieszaj, na koniec dosyp mąkę.
  8. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
  9. Z masy formuj niewielkie placuszki i smaż na złoty kolor z obu stron.

Placki z cukinii i twarogu po usmażeniu połóż na chwilę na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się ewentualnego tłuszczu. Najlepiej smakują na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego, obficie posypanego koperkiem.