Kruche i mocno korzenne ciasteczka Lotus Biscoff to hit ostatnich miesięcy. Ja znałam je już kilka lat temu, bo kiedyś przywiozłam sobie parę paczuszek z zagranicznych wakacji. Tak je wtedy polubiłam, że zamawiałam ciastka przez internet. Dlatego cieszy mnie, że są coraz popularniejsze i można je teraz kupić też we wszystkich marketach. Ostatnio w Biedronce wypatrzyłam nawet czekoladowe Mikołaje z kawałkami popularnych Lotusów. Lotusowe szaleństwo deserowe zawita na moim świątecznym stole. Rodzina jeszcze nic nie wie, ale szykuję dla nich sporą niespodziankę. Aksamitny i obłędnie pachnący sernik będzie główną gwiazdą rodzinnego spotkania.
Jeśli potrzebujesz innych przepisów na świąteczne desery, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Regularnie dodajemy tam pyszne inspiracje.
Sernik Lotus biscoff
Do zrobienia tego sernika potrzebujesz w sumie 250 g ciasteczek Lotus Biscoff oraz 350 g kremu Lotus.
Składniki:
Na spód:
- 150 g ciasteczek Lotus Biscoff
- 60 g masła
Na masę sernikową:
- 60 g cukru brązowego
- 1 kg sera twarogowego
- odrobina cynamonu
- 30 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g śmietany 18%
- 200 g kremu Lotus Biscoff
Na polewę:
- 150 g kremu Lotus Biscoff
Do dekoracji:
- 100 g ciasteczek Lotus Biscoff
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania spodu. Ciasteczka dokładnie pokrusz, np. w malakserze. Możesz też oczywiście zrobić to ręcznie - ja zazwyczaj używam tłuczka.
- Masło roztop i wymieszaj z okruszkami Lotusów.
- Powstałą masą wylep dno tortownicy o średnicy 22 cm.
- Ciasteczkową masę uklep.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (grzanie góra-dół).
- Do misy miksera włóż twaróg, cukier, odrobinkę cynamonu, mąkę pszenną. Zmiksuj na średnich obrotach - masa powinna stać się jednolita.
- Następnie dodawaj pojedynczo jajka, miksując krótko po dodaniu każdego.
- Wmiksuj śmietanę.
- Na sam koniec wmiksuj krem Lotus.
- Gotową masę serową przełóż na ciasteczkowy spód. Wyrównaj i wstaw do piekarnika.
- Sernik Lotus piecz w 160 stopniach C przez 60 minut. Uwaga - z tortownicy może kapać, więc warto zabezpieczyć jej spód (albo dno piekarnika) papierem do pieczenia, aby pote mnie musieć szorować całego piekarnika.
- Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj jego drzwiczek. Po 10 minutach lekko uchyl, a dopiero po 30 minut wyjmij sernik z piekarnika. Dzięki temu nie opadnie ani nie popęka.
- Sernik wyjmij z tortownicy, pomagając sobie nożem. Wierzch oblej 150 g kremu Lotus - możesz go lekko podgrzać, aby łatwiej było ładnie polać ciasto.
- Na polewę wykrusz 100 g ciasteczek Lotus, tak aby stworzyć ozdobną warstewkę. Część ciasteczek możesz pozostawić w całości dla ciekawszego efektu.
O tym musisz pamiętać
Pamiętaj, że masy sernikowej nie wolno za długo miksować. Ten proces może wtłoczyć do sernika zbyt dużą ilość pęcherzyków powietrza, przez co sernik potem może nadmiernie urosnąć, opaść i popękać. Miksuj na średnich obrotach, tylko do momentu połączenia składników.















