Ciocia Krysia z Sochaczewa to samozwańcza kulinarna mistrzyni. Jej ciasta zawsze przypominają cukiernicze dzieła sztuki, obiady są znane w całej okolicy, a po słoiki z przetworami ustawia się kolejka sąsiadek. Gdy zobaczyłam na stole wykwintny sernik na zimno z wiśniami i agrestem, od razu wiedziałam że ciocia znowu trafiła w deserową dziesiątkę. Przysmak zniknął w kilka minut, a ja od razu uruchomiłam notatnik w telefonie, żeby zapisać sobie przepis. 

Przepis na sernik na zimno z agrestem i wiśniami

Składniki:

  • 300 g agrestu
  • 150 g wiśni
  • 100 g ciemnych herbatników
  • 50 g masła
  • 400 g twarogu mielonego (kremowego)
  • 2 galaretki wiśniowe albo agrestowe
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sobie tortownicę o średnicy 20 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Rozpocznij szykowanie sernika na zimno od przygotowania galaretek. 2 saszetki galaretki wsyp do dużej miski. Wlej 500 ml wrzątku, mieszaj przez kilka minut, aż galaretka zupełnie rozpuści się w wodzie. 
  3. Odstaw galaretkę, aby całkowicie wystygła. W tym czasie podejmij kolejne kroki przygotowywania sernika na zimno.
  4. Masło roztop w rondelku.
  5. Herbatniki pokrusz bardzo drobno i wymieszaj z roztopionym masłem - powinna postać masa o strukturze mokrego piasku. Wylep nią dno tortownicy, ostrożnie uklepując i dociskając.
  6. Przygotuj sobie agrest i wiśnie - owoce umyj, pozbaw szypułek, z wiśni usuń też pestki. Dokładnie osusz.
  7. W dużej misce umieść ser twarogowy. Dodaj 1/2 całkowicie ostudzonej galaretki.
  8. Całość wymieszaj mikserem (koniecznie na najniższych obrotach). Wstaw do lodówki. Co kilka minut sprawdzaj, czy masa już zgęstniała - powinna swoją konsystencją przypominać kisiel. 
  9. Gdy tak się stanie, wyłóż masę na ciasteczkowy spód. Rób to powoli, łyżka po łyżce, nie przelewaj masy raptownie. Co chwilę możesz też dodawać po kilka sztuk owoców.
  10. Gdy wyłożysz całą masę serową, wstaw znowu formę do lodówki.
  11. Po około 20-30 minutach wyjmij z powrotem z lodówki. Wyłóż na wierzch resztę wiśni i agrestu. 
  12. Jeśli pozostawiona galaretka zaczęła już tężeć, wylej ją na owoce. I znowu - nie wykonuj tej czynności raptownie, a łyżka po łyżce. Gotowy sernik z wiśniami i agrestem schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin.

Dodatkowe wskazówki

Do tego ciasta wybierz bardzo dojrzały agrest, który będzie miał cieniutką skórkę. Jeśli wybierzesz kwaśnawe owoce z grubszą skórką, cały wypiek może stracić swoją smakowitość, a goście zamiast się zajadać, będą pluć niepogryzionymi skórkami. Tę radę przekazała mi ciocia Krysia i postanowiłam dobrze ją zapamiętać. Ciocia powiedziała też, że zamiast wiśni można użyć innych owoców - dobrze sprawdzą się też czereśnie, które ciekawie przełamią kwaskowaty smak agrestu.