Ciocia Krysia z Sochaczewa to samozwańcza kulinarna mistrzyni. Jej ciasta zawsze przypominają cukiernicze dzieła sztuki, obiady są znane w całej okolicy, a po słoiki z przetworami ustawia się kolejka sąsiadek. Gdy zobaczyłam na stole wykwintny sernik na zimno z wiśniami i agrestem, od razu wiedziałam że ciocia znowu trafiła w deserową dziesiątkę. Przysmak zniknął w kilka minut, a ja od razu uruchomiłam notatnik w telefonie, żeby zapisać sobie przepis.
Przepis na sernik na zimno z agrestem i wiśniami
Składniki:
- 300 g agrestu
- 150 g wiśni
- 100 g ciemnych herbatników
- 50 g masła
- 400 g twarogu mielonego (kremowego)
- 2 galaretki wiśniowe albo agrestowe
- 500 ml wody
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sobie tortownicę o średnicy 20 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozpocznij szykowanie sernika na zimno od przygotowania galaretek. 2 saszetki galaretki wsyp do dużej miski. Wlej 500 ml wrzątku, mieszaj przez kilka minut, aż galaretka zupełnie rozpuści się w wodzie.
- Odstaw galaretkę, aby całkowicie wystygła. W tym czasie podejmij kolejne kroki przygotowywania sernika na zimno.
- Masło roztop w rondelku.
- Herbatniki pokrusz bardzo drobno i wymieszaj z roztopionym masłem - powinna postać masa o strukturze mokrego piasku. Wylep nią dno tortownicy, ostrożnie uklepując i dociskając.
- Przygotuj sobie agrest i wiśnie - owoce umyj, pozbaw szypułek, z wiśni usuń też pestki. Dokładnie osusz.
- W dużej misce umieść ser twarogowy. Dodaj 1/2 całkowicie ostudzonej galaretki.
- Całość wymieszaj mikserem (koniecznie na najniższych obrotach). Wstaw do lodówki. Co kilka minut sprawdzaj, czy masa już zgęstniała - powinna swoją konsystencją przypominać kisiel.
- Gdy tak się stanie, wyłóż masę na ciasteczkowy spód. Rób to powoli, łyżka po łyżce, nie przelewaj masy raptownie. Co chwilę możesz też dodawać po kilka sztuk owoców.
- Gdy wyłożysz całą masę serową, wstaw znowu formę do lodówki.
- Po około 20-30 minutach wyjmij z powrotem z lodówki. Wyłóż na wierzch resztę wiśni i agrestu.
- Jeśli pozostawiona galaretka zaczęła już tężeć, wylej ją na owoce. I znowu - nie wykonuj tej czynności raptownie, a łyżka po łyżce. Gotowy sernik z wiśniami i agrestem schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin.
Dodatkowe wskazówki
Do tego ciasta wybierz bardzo dojrzały agrest, który będzie miał cieniutką skórkę. Jeśli wybierzesz kwaśnawe owoce z grubszą skórką, cały wypiek może stracić swoją smakowitość, a goście zamiast się zajadać, będą pluć niepogryzionymi skórkami. Tę radę przekazała mi ciocia Krysia i postanowiłam dobrze ją zapamiętać. Ciocia powiedziała też, że zamiast wiśni można użyć innych owoców - dobrze sprawdzą się też czereśnie, które ciekawie przełamią kwaskowaty smak agrestu.
















