Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, wcale nie trzeba od razu piec skomplikowanych ciast z biszkoptami czy na kruchym spodzie. Lepiej sięgnąć po sprawdzony sernik z truskawkami bez pieczenia. Takie ciasto na zimno wychodzi zawsze i każdemu, a to z przepisu Tomka Strzelczyka jest wyjątkowo proste w obsłudze. Zobacz, jak przygotować je krok po kroku, a gdy raz spróbujesz, od razu stanie się ono twoim ulubieńcem na lato.
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
Aby przygotować efektowne ciasto jak z cukierni, trzeba rozpuścić galaretkę, zmiksować mascarpone z żelatyną i białą czekoladą oraz wymieszać pokruszone ciasteczka z płynnym masłem. Z takich prostych składników powstaną 3 pyszne i pięknie prezentujące się warstwy, a na koniec zostaje już tylko dołożyć między nimi świeżutkie truskawki i gotowe.
Ważne jest tylko to, aby trzymać się ścisłych proporcji każdego z produktów oraz robić wszystko w odpowiedniej kolejności. Zobacz więc dokładną recepturę Tomka Strzelczyka poniżej i koniecznie ją wypróbuj.
Sernik z truskawkami na zimno - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych
- 70 g masła
- 750 g twarogu półtłustego
- 500 g serka mascarpone
- 120 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 200 g białej czekolady
- 1 mały cukier wanilinowy
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 600 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe + wrzątek (ilość według instrukcji na opakowaniu)
Sposób przygotowania:
- We wrzątku rozpuść galaretkę truskawkową i odstaw ją do wystudzenia, a potem przełóż do lodówki
- Masło podgrzej w garnuszku i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie rozgnieć lub krótko zblenduj ciastka, aby zamieniły się w drobny pył.
- Ciastka z masłem wymieszaj na jednolitą masę o konsystencji wilgotnego piasku, a następnie wysyp całość na dno blachy i dociśnij na płasko.
- Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, aby spęczniała. Odstaw na kilka minut.
- W garnku zagotuj śmietankę 30%, a następnie wyłącz palnik i poczekaj minutę. Po tym czasie dodaj do śmietanki napęczniałą żelatynę i wymieszaj całość.
- Do śmietanki z żelatyną dodaj białą czekoladę i rozpuść całość już nie podgrzewając.
- W oddzielnej misce zmiksuj serek mascarpone z twarogiem mielonym i cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
- Do serowej masy dodaj śmietankę z żelatyną i białą czekoladą. Wymieszaj dokładnie całość.
- Tak przygotowaną masę wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj całość i ułóż truskawki na wierzchu. Wstaw całość na chwilę do lodówki.
- Na sam koniec zalej truskawki tężejącą galaretką i ponownie wstaw sernik na zimno do lodówki. Najlepiej, aby został tam kilka godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze się schłodziły i zastygły.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

















