Każdy ma własną definicję idealnego sernika - dla jednych będzie to "ciężka" i wilgotna masa, a inni wybierają te o konsystencji lekkiej i puszystej jak chmurka. Wiele osób zgadza się jednak co do tego, że dobry sernik powinien być kremowy, a żeby uzyskać teki efekt, warto dorzucić do sera z wiaderka coś jeszcze. Zobacz poniżej sprawdzony przepis na kremowy sernik i poznaj kilka sprytnych trików, dzięki którym ciasto wyjdzie perfekcyjne za każdym razem. 

Jak zrobić sernik, aby wyszedł maksymalnie kremowy?

Sekretem dobrego sernika jest dodatek serka mascarpone do klasycznego twarogu z wiaderka. Ten tłuściutki nabiał sprawi, że masa od razu stanie się delikatniejsza i bardziej aksamitna, jednak same składniki to jednak tylko część sukcesu. Liczy się też odpowiedni sposób przygotowania, a potem pieczenia ciasta. Trzeba więc pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a miksowanie masy powinno trwać możliwie jak najkrócej.

Jeśli natomiast chodzi o pieczenie, to najlepiej wybrać metodę kąpieli wodnej, bo tak przygotowany sernik nie pęka, nie opada i ma idealnie równą powierzchnię. A jak piec w kąpieli wodnej? To proste - wystarczy przed wlaniem ciasta zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową, a potem włożyć taką blaszkę do większego naczynia z gorącą wodą. Taką konstrukcję ustawia się na środkowym poziomie piekarnika i piecze jak zwykle. 

Kremowy sernik z mascarpone - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Serek z wiaderka, mascarpone i jajka wyjmij z lodówki 2 godziny przed planowanym pieczeniem sernika. 
  2. Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni. Tortownicę wysmaruj cienką warstwą masła i wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce krótko zmiksuj twaróg z wiaderka, miękkie masło, cukier i cukier z prawdziwą wanilią lub pastę waniliową. 
  4. Następnie wbijaj po jednym jajku (miksując przez około 5-10 sekund po dodaniu każdego) i dodaj serek mascarpone. Całość miksuj razem jeszcze przez pół minuty. Na koniec wsyp do masy skrobię ziemniaczaną i zmiksuj masę tylko do połączenia. 
  5. Gotową masę sernikową przelej do tortownicy i piecz sernik w kąpieli wodnej - najpierw przed 30 minut w 170 stopniach, a potem kolejne 50 minut w 150 stopniach.
  6. Upieczony sernik z mascarpone trzymaj w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut, a potem uchyl lekki drzwiczki i zostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. 
  7. Gotowy sernik możesz dodatkowo udekorować prostym kremem z mascarpone, śmietanki kremówki i cukru pudru. W takiej wersji warto go też udekorować świeżymi owocami. 

Źródło: poprostupycha.com.pl